KYB bölünüyor mu?

KYB içerisinde Karar Merkezi ve Çoğunluk isimli iki grup oluştu.

KYB bölünüyor mu?

Irak’taki Kürt bölgesinde faaliyet yürüten ve tarihsel olarak Celal Talabani’nin partisi olarak bilinen Kürdistan Yurtseverler Birliği’nde bölünme gündeme geldi.

KYB’nin İran ile fazla içli dışlı olduğunu eleştiren ve Talabani’nin eşi Hero İbrahim Ahmed’in parti üzerindeki ağırlığının KYB’yi aile şirketine çevirdiğini dile getiren KYB Genel Sekreter yardımcıları Kosret Resul ile Berhem Salih, parti içinde kararların alınacağı tek merci olarak “Karar Merkezi” adlı bir oluşum kurarak dün çıkış yaptılar. İlk çıkış açıklamasında şu ifadelere yer verildi ve dokuz maddelik bir yol haritası yayınlandı. Resul ve Salih’in, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) yani Barzani çizgisine daha yakın oldukları biliniyor.

243221Image1

Hero İbrahim Ahmed – Kosret Resul – Berhem Salih

KYB adına yapılan açıklamada “Parti içinde veya dışında Karar Merkezi’nin bilgisi ve onayı olmadan alınan kararlar KYB’nin kararı sayılmaz” denildi.

Yayınlanan dokuz madde ise şu şekilde:

“1. KYB’nin yönetimi yapılacak kongreye kadar KYB’nin Karar Merkezi‘ni açıklıyoruz. Merkezin onayı ve bilgi dışında alınan kararlar KYB’nin kararı sayılmaz.

2. Peşmerge Güçleri Kürdistan Bölgesi’nin Ulusal Güçleri adı altında birleştirilene kadar KYB’nin silahlı güçlerinin tamamı Peşmerge Genel Komutanlığı’na bağlanacak.

3. Meşru ve hileden uzak bir kongrenin gerçekleştirilmesi için hazırlıklar yapılacak.

4. KYB’nin mali kaynakları bulunduğu bölgelerde şeffaf bir şekilde kullanılacak.

5. KYB ile Goran arasındaki anlaşmaya bağlı kalınacak.

6. KYB – KDP anlaşması iç savaş dönemini atlatmak amacıyla yapılan bir anlaşmaydı. Yeni dönemde de KDP ile ilişkiler yeniden gözden geçirilmeli.

7. Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ndeki yerimiz ve politikamız yeniden gözden geçirilmeli.

8. Milletin kendi kaderini tayin etme hakkı gereği bağımsız Kürt devletine doğru halkın kararına saygı duyulmalı.

9. Bağdat’la sorunları çözümü için ciddi çaba sarf edilmeli.”

KYB

Kürdistan Yurtseverler Birliği kısaca KYB (Kürtçe: Yekîtîya Niştimanîya Kurdistan ya da Yetîkîya Niştimanperwerê Kurdistan / YNK), 1975’te kurulan bir Kürt partisidir. KYB’nin kurucuları arasında Celal Talabani vardı. Parti Kürdistan Demokrat Partisi’nden kopanlar tarafından kuruldu.

KYB, Mesud Barzani’nin Kürdistan Demokrat Partisi’nden (KDP) sonra Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin diğer önemli partisidir. Ağırlıklı olarak Süleymaniye kentinde etkilidir. Son Irak meclis seçimlerine KDP ile birlikte girmiş ve mecliste 53 milletvekili çıkarmıştır.

Karar Merkezi’ne karşı üç karar

Bunun üzerine, Rûdaw’ın aktardığı bir habere göre KYB Politbüro üyesi ve Genel Sekreter Celal Talabani’nin eşi Hero İbrahim Ahmed’e yakın bir kaynak, “Karar Merkezi” ilanını yanlış bulduklarını bildirdi.

Rûdaw’a konuşan kaynak, “Bizimle kongre meselesini konuşmak isteyen her kim olursa, üç konuyu gözönünde bulundurmalıdır” dedi.

Kaynak, üç konuyu şöyle açıklıyor:

“Bir; hiç kimse, ne şimdi ne de gelecekte KYB Genel Sekreterliği koltuğundan söz edemez. Mam Celal hayatta olsa da, olmasa da bu koltuk kimseye verilmeyecek. Bu, Mam Celal’in koltuğudur. Allah korusun Mam Celal hayatta kalmazsa, KYB’de liderlik koltuğunun ismi ve biçimi değişir.

İki; KYB’nin kültüründe ‘Sayın’ hitabı yoktur. O grubun beyannamesinde de belirtildiği gibi KYB kendi içinde sadece ‘Heval’ (Arkadaş) hitabını kullanır ve hep de öyle kalacaktır.

Üç; hiç kimse alkışlarla koltuk alamaz ve unutulmasın ki her koltuk demokratik yöntemlerle alınır. Liderliğimiz bölüştürülürse, görev almaya hazırlanan yeni kuşak ne yapacak?”

“Karar Merkezi”ne karşı “Çoğunluk” bildirisi

Bugün ise Karar Merkezi’ne karşı “Kürdistan Yurtseverler Birliği Politbürosu’nun çoğunluğundan” başlığıyla yapılan açıklamada, dün akşam yapılan “Karar Merkezi” ilanının yanlış olduğu savunuldu.

Açıklamada, “Partinin üst düzey organları tarafından onaylanmayan hiçbir kararın meşru olmadığı” belirtildi.

Dün akşam verilen bildirinin Merkez Kurul’un onayının alınmadan yapıldığı ve Politbüro’da da konuşulmadığı ifade edildi.

Açıklamada, durumun normalleşmesi bağlamında Yönetim Kurulu’nun en kısa zamanda toplanıp KYB adına karar bildireceği kaydedildi.

Genel Sekreter Talabani’nin bir sözüne de yer verilen açıklama şöyle son buldu:

“Yönetimdeki arkadaşların tümünden, gerçekçi çözümden yana olmasını bekliyoruz. KYB’nin son tahlilde başarılı ve lider olacağına inanıyoruz. Mam Celal’in de dediği gibi, Sefin (Dağı) batsa da KYB batmaz.”

Bilindiği üzere ağır bir hastalık geçiren Celal Talabani yurt dışındaki tedavisinden sonra dün Süleymaniye’ye dönmüştü.