Letonya "Sovyet işgalinin" faturasını çıkardı: 185 milyar euro

"Sovyet işgalinin" Letonya ekonomisine zararı, 185 milyar euro olarak açıklandı.

Letonya

“Sovyet işgalinin” Letonya ekonomisine zararı, 185 milyar euro olarak açıklandı. Zararı hesaplamak için kurulan komisyonun başkanı Ruta Pazdere, ‘Bağımsızlık öncesi ve sonrası Letonya sanayisi’, ‘Sovyet imparatorluğunun sömürge politikası ve 1940-1990 yıllarında Letonya’nın sömürgeleştirilmesi’ ve ‘Sovyetler Birliği’nin Baltık’a zararı’ adlı kitapların sunumunda yaptığı açıklamada, “Sovyet işgalinin” Letonya’ya zararının 185 milyar euro olduğunu iddia etti.

11 yıl önce kurulan komisyon, 2008-2014 döneminde mali sorunlar nedeniyle çalışmalarına ara vermişti. Komisyon, ayrıca Rusya veya Batı’ya kaçan vatandaşların sayısını ve Sovyet askeri üslerinin yol açtığı hasarı da değerlendirdi.

Rusya’dan tepki gecikmedi

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Letonya’nın “Sovyetler işgalinin” faturasını çıkarmasıyla ilgili haberle ilgili olarak sosyal medyada ‘en iyi yorum’ yarışması başlattı.

Facebook hesabından yaptığı açıklamada, “Bu haber için en iyi yorum yarışmasını ilan ediyorum” diyen Zaharova, takipçilerinden yaratıcılıklarını konuşturmalarını ve komisyon başkanı Pazdere ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un isimlerine odaklanmamayı istedi.