Meral Akşener Bahçeli karşısında: "Koltuk değneği" muhalefette kriz büyük
Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin verdiği “olağanüstü kurultay toplansın” kararı sonrasında kriz büyüyor.
Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin verdiği “olağanüstü kurultay toplansın” yönündeki karar karşısında MHP Genel Merkezi’nin “B, C” planları hazır. Muhalefet, her koşulda kurultayın toplanacağını belirtirken genel merkez kanadı “hiçbir koşulda kurultayı toplamayacak.”
Olağanüstü tüzük kurultayının toplanması durumunda ise MHP, “parti tüzüğünden hareketle” toplanan bu kurultayın iptali için de mahkemeye gidecek. Ayrıca olası genel başkan seçimli kurultayda en güçlü aday eski TBMM Başkanı Meral Akşener görünüyor. Siyasi kulislerde ise AKP’nin “kendilerinden kayacak oylarla MHP’nin oy oranını yüzde 30’lara taşıyabileceği” olasılığını hesap ederek “Akşener’den yana olmadığı” konuşuluyor.
Şaşırtıcı kayyum kararı
12. Sulh Hukuk Mahkemesi dün olağanüstü tüzük kurultayı için yeterli imza toplayan MHP’li muhaliflerin talebi doğrultusunda, “olağanüstü kurultayın toplanması” yönünde verdi. Davada, kayyum niteliğinde 3 kişilik “Kurultay Çağrı Heyeti” oluşturularak partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi de karara bağlandı.
Çağrı heyetinde Mehmet Bilgiç, Ayhan Erel ve Ali Sağır bulunuyor. Bu karar MHP Genel Merkezi’nde “şaşkınlık” yaratttı. Çünkü genel merkez mahkemeye verdikleri savunmada, “Sulh Hukuk Mahkemeleri’nin böyle bir karar vermede yetkisiz olduğunu” belirtmişti. Muhalifler ise “Mahkeme yetkisizse, bu dosyayı kabul etmezdi” savunmasını yapmışlardı.
‘Kurultayı toplarız’
Mahkemenin aldığı kararın ardından muhalifler, “fiilen olağanüstü kurultay sürecine girildiğini” ifade ediyor. Çağrı heyetinin de mahkemenin verdiği karar doğrultusunda hukuki süreci dikkate alarak kurultayın toplanması için karar alacağını belirtiyor. Muhalifler, 21 gün içinde kurultayın toplanması gerektiği konusunda hemfikir. Kurultayın toplanması için muhalifler delegelere de çağrıda bulunacak.
MHP ise bu süreçte Yargıtay’a gidecek. Yargıtay’da kararın temyizini isteyecek. Ancak muhalifler “MHP, Yargıtay’a temyize gitse bile bu karar olağanüstü kurultayın toplanmasını etkilemez. Biz bu kararla olağanüstü kurultayı toplama hakkını elde ettik. Süreci etkilemez” görüşünü savunuyor.
AKP’nin planını etkiler
Kararın ardından genel başkanlık seçimi için öncelikle MHP’nin tüzüğünün değişmesi gerekiyor. Mahkemeden çıkan karar da MHP’nin tüzük değişikliği için kurultay toplaması yönünde. Muhalifler önce tüzük kurultayını toplayacak. Ancak genel başkan seçimi kurultayının toplanması için muhaliflerin yeniden delegelerden imza toplaması gerekiyor. Genel merkez bunun da zaman alacağından bu süre içinde partinin olağan kurultay sürecini başlattığını vurguluyor. Ancak olası tüzük değişikliği ve genel başkanlık seçiminde ise en güçlü aday ise Akşener.
Siyasi kulislerde ise Meral Akşener’in partinin genel başkanı seçilmesi durumunda “AKP tabanından da MHP’nin oy alacağı” konuşuluyor. Bu durumda MHP’nin oy oranını yüzde 30’lara kadar çıkarabileceği varsayımı yapılırken, bu AKP’nin de planlarını bir noktada “altüst” edecek. Çünkü AKP, 2023’e kadar iktidarı hedeflemiş ve parti politikalarını bu hesaplara göre kurmuştu. Akşener’in bu anlamda genel başkan olması AKP’nin “başkanlık” başta olmak üzere diğer hesaplarını da “sekteye uğratacak.”
Meral Akşener: Adalet mülkün temelidir
MHP’de muhaliflerin, “Kurultay Çağrı Heyeti” oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi talebiyle açtığı davada karar çıktı. Yargı kararının açıklanmasının ardından muhalifler de kararla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Genel başkan adayı Meral Akşener, Twitter hesapından Adalet heykelinin resmi ile birlikte “Adalet mülkün temelidir” ifadelerini paylaştı.
Sinan Oğan: Çağırırsa gideriz
Sinan Oğan sosyal medya hesabı üzerinden “Olağanüstü kurultayımız vatanımıza, milletimize, partimize ve camiamıza hayırlı olsun. Ülkücü hareket engellenemez” ifadelerini kullandı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Oğan, “Gönül isterdi ki kurultay Genel Başkanımızın onayıyla olsun ama olmadı. Bir ay içinde kurultayı toplayıp iktidar yürüyüşünü başlatacağız. Mahkeme adaletli karar vermiştir. Mayıs ayı içerisinde olmasını planlıyoruz” diye konuştu. Oğan, “Bahçeli ile bir görüşme yapacak mısınız?” sorusuna ise, “Devlet abimizden görüşme çağrısı gelirse, kabul ederiz” yanıtını verdi.
Koray Aydın: Emanet ehil ellerde
Koray Aydın da ilk açıklamasını sosyal medya hesabı üzerinden yaptı: “Bu karar Türk demokratik hayatına ve yargının bağımsızlığı ilkesine ciddi bir katkı niteliğindedir. Hiç kimse merak etmesin emanet ehil ellerdedir. Sahipsiz değildir. Süreç, tüzük kurultayımızın ve akabinde seçimli olağanüstü kurultayımızın gerçekleştirilmesi şeklinde gelişecektir. Bu sürecin kardeşlik ve özellikle ülküdaşlık hukukumuzu sağlamlaştırmasını iktidar yürüyüşümüzü hızlandırmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum.”