Metronun "yürümeyen" merdivenlerine tepki verdi, 6 yıl hapis cezası istendi
Metronun yürümeyen merdivenlerine tepki olarak, kaşeli kalemle 2 fayans büyüklüğünde yazdığı için Ulaşım A.Ş 300 lira; savcı da 6 yıla kadar hapis cezası istedi.
Metronun yürümeyen merdivenlerine tepki olarak, kaşeli kalemle 2 fayans büyüklüğünde yazdığı için Ulaşım A.Ş 300 lira; savcı da 6 yıla kadar hapis cezası istedi.
Hacıosman Metro İstasyonu’nun duvarına yazdığı yazıyla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a hakaret ettiği ve kamu malına zarar verdiği iddia edilen tutuksuz sanık Süreyya S.’nin yargılanmasına başlandı.
İstanbul Adalet Sarayı’nda bulunan Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya 2 yıldan 6 yıla kadar hapsi istenen tutuksuz sanık Süreyya S. hazır bulundu. Müşteki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ı ise duruşmada avukatı temsil etti.
Kimlik tespitinin ardından savunmasını yapan sanık Süreyya S., “Olay tarihinde ve öncesinde Hacıosman Metro İstasyonu’nun yürüyen merdivenlerinin ve kimi zaman asansörünün bozuk olması nedeniyle hasta ve yaşlı kişiler metroya inmekte zorlanmaktaydı. Ben de bacağımdan rahatsızım. Olay günü de benden daha yaşlı teyzenin hastaneye gideceği için merdivenlerden indirilmesi gerekiyordu. Yaşlı teyzeye yardımcı oldum. Birkaç kez gerekli yerlere yazılı başvuruda bulunmuştum. Netice olarak bozuk merdiven yapılmadı. Sinirlendim, benim de böyle bir isyanım oldu. Metrodan sorumlu olduğunu düşündüğüm belediye başkanının ismini yazarak davaya konu yazıyı yazdım. Kadir Topbaş’ı şahsen tanımam. Bugünkü aklım olsaydı yapmazdım. Pişmanım” dedi.
“Toplam 300 TL İstanbul Ulaşım Sanayi ve Ticaret A.Ş.’Nin zararı olmuştur”
Davaya katılmak isteyen Bekir Ayan da Hacıosman-Yenikapı Metro Hattı’nın Güvenlik Denetim Amiri olduğunu belirterek, “Sanığın eylemini görmedim. Ancak amir olmam nedeniyle tarafıma bilgi verildi. Onarımını yaptırdık işçilik dâhil bir fayans 150 TL olup, toplam 300 TL İstanbul Ulaşım Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin zararı olmuştur. Zarar karşılanmamıştır” dedi. İstanbul Ulaşım Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin Avukatı da “Davaya katılmak istiyoruz. Sanığın suçu sabittir. Cezalandırılmasını istiyoruz. Eğer sanık etkin pişmanlıkta bulunup, şirketin zararını öderse bu maddenin okunması uygulanması talebini mahkemenin takdirine bırakıyoruz” dedi.
“Sanık cezalandırılsın”
Kadir Topbaş’ın avukatı da sanığın cezalandırılmasını isteyerek davaya katılma talebinde bulunduklarını söyledi. Tekrar söz alan sanık Süreyya S., “Ben müşteki idarenin zararını ödemek isterim. Tarafıma süre verilsin” dedi.
Duruşma ertelendi
Müştekiler Kadir Topbaş’ın ve İstanbul Ulaşım Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin suçtan zarar görme ihtimaline binaen davaya taraf olarak katılmasına karar veren mahkeme, müşteki idarenin zararını gidermesi için sanığa gelecek duruşmaya kadar süre vererek davayı erteledi.
İddianame
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede Şüpheli Süreyya S.’nin 2015 yılında Hacıosman Metro İstasyonu’nun duvarına yazı yazdığı belirtildi. Süreyya S.’nin söz konusu yazı ile Kadir Topbaş’a hakaret ettiği belirtilen iddianamede, silinemeyen yazı nedeniyle metronun 2 fayansının ise değiştirildiği anlatıldı. İddianamede Şüpheli Süreyya S.’nin “Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” ve “Kamu malına zarar verme” suçlarından toplam 2 yıldan 6 yıla kadar hapsi isteniyor.