Reklam
Kategoriler: Ekonomi

Orta Vadeli Program açıklandı

Reklam

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile kamu kuruluşlarının üst düzey yöneticilerinin katılımıyla Kalkınma Bakanlığı Konferans Salonu’nda düzenlediği basın toplantısında Yeni Orta Vadeli Programı açıkladı.

Şimşek, Türkiye’nin temellerini daha da sağlamlaştıracak çok kapsamlı bir plan ile yollarına devam ettiklerini belirterek, “ Bu programda mali disiplin, büyüme potansiyelinin artırılması, enflasyonun düşürülmesi, cari açığın daha da düşürülmesi temel öncelikleri oluşturmaktadır” dedi.

Enflasyonu düşürmek en temel hedefimiz

Orta vadeli plandaki amacın kapsayıcı ve sürdürülebilir büyüme olduğunu belirten Şimşek, “Enflasyonu düşürmek bizim en temel hedeflerimizden birisidir. Enflasyon hedefimizin oldukça üzerinde gerçekleşti. Biz bunu çok ciddiye alıyoruz ve enflasyonun tekrar yüzde 5-7 oranına çekmeyi hedefliyoruz. Cari açıkta bir azalma var ve planımızda bu oranı düşürmek var. Program döneminde büyüme stratejimiz kapsayıcı ve sürdürülebilir büyümeden bahsediyoruz. Küresel ölçekte ve Türkiye’de belirsizliğin azalacağına inanıyorum. Seçim sonrası güçlü bir hükümet kurulmuş ve Türkiye’de belirsizlik kalmamıştır” ifadelerini kullandı ve enflasyonla ilgili açıklamasının diğer bir kısmında şunları belirtti, “2014 yılında 8.2 olan enflasyon 2015’te 8.8’e yükseldi. Gıda fiyatlarında artış söz konusu. Ne tür tedbir alınması gerekiyorsa bu yıl içinde alınacaktır. Enflasyonun önümüzdeki dönemde yüzde 7.5’a gerilemesini bekliyoruz”

Büyüme hedefi 2016’da yüzde 4,5, 2017 ve 2018’de yüzde 5

Üçüncü çeyrek verilerinin beklediğinden daha iyi geldiğini vurgulayan Şimşek, “Bu nedenle yüzde 4’lük büyümenin gerçekleşebilir olduğunu öngörüyoruz. Büyüme 2016 yılında yüzde 4.5’e ulaşacak. Böyle bir beklentimiz var. Yüzde 4’lük büyüme Çin ve Hindistan hariç yüzde 1.8 büyümenin dünya ölçeğinde ortalama olarak baz alırsanız bu büyümenin ne kadar önemli olduğu ortadadır. Yurt içindeki tasarruflara baktığımızda 2018 yılında yaklaşık yüzde 18 seviyesine ulaşmasını öngörüyoruz. 2013 yılından itibaren beklentilerimiz ölçüsünde gelişme yaşandı. Türkiye’de ciddi istihdam ortamı yaratmamıza rağmen nispeten yükselmektedir. Önümüzdeki dönemde bunun azalmasını bekliyoruz. İşsizliğin 1.1 ve 1.3 oranında artmasını bekliyoruz. 2015’te 10.5’e yükselen işsizlik dönem sonunda 9.6’ya düşecektir. ” açıklamasında bulundu. Yüksek ve sürdürülebilir büyüme açısından tasarruf artışının büyük önem arz ettiğini ifade eden Şimşek, alınan tedbirlerle tasarrufların artmaya başladığını belirterek “2014 yılında % 15 olan yurtiçi tasarruf oranının 2018 yılında % 18 civarına ulaşmasını öngörüyoruz” dedi.

Aralık ayı enflasyon rakamlarının son 4 yılın zirvesini yaşadığı, işsizlik verilerinde bir değişimin beklenmediği ve Çin piyasasından gelen haberlerle birlikte bütün dünyanın bu yavaşlamadan etkileneceği beklentileri söz konusuyken, açıklanan planın ne derece uygulanabilir olduğunu önümüzdeki günler gösterecek. Tüketici kredilerinde son yıllardaki artış göz önünde bulundurulduğunda tasarruf planının uygulanamayacak olması endişeleri artırıyor.

Bu haber en son değiştirildi 13 Ocak 2016 13:04 13:04

Reklam

Önceki Haberler

“Ukrayna, ilk F-16’sını önümüzdeki haftalarda alabilir”

Savaş uçaklarının haziran ya da temmuz ayına kadar Ukrayna'ya teslim edilmesi gerektiği belirtilirken, kaynağın jetlerin…

12 Mayıs 2024 17:30

İsrail ordusu, Gazze’de pek çok noktada sivilleri hedef aldı

Basal, "Ne yazık ki, sivil savunma görevlilerinin can güvenliği olmadığı için vatandaşların hayatlarını kurtarmak için…

12 Mayıs 2024 14:27

Açığa alınan emniyet müdüründen ‘rüşvet’ savunması: Menzil’e yardım topluyordum

Emniyet müdürü, idari inceleme sırasında rüşveti "Menzil cemaatine yardım" amacıyla aldığını söyledi.

12 Mayıs 2024 14:16

Erdoğan: ABD ziyaretimiz her iki tarafın programlarının uyumsuzluğu nedeniyle ertelendi

Biden ile planlanan ve ertelenen görüşmeye dair de değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, “ABD ziyaretimiz her iki…

12 Mayıs 2024 12:26

Eski AKP’li başkan Taşçı’ya inceleme

AKP’li Atakum Belediye Başkanı Taşçı hakkında, yolsuzluk iddiaları yargıya taşınmıştı.

12 Mayıs 2024 10:50

Yürüyelim…

Sandıklar kapandığına, seçimler geride kaldığına göre, seçmen yerine konulanların tam da bugün yurttaş olduğunu göstermesi,…

12 Mayıs 2024 07:17
Reklam