RÖPORTAJ | Acıbademliler: AKP'nin imam hatipine de AVM'sine de hayır
Gazete Manifesto olarak Acıbadem ASGL Dayanışması’ndan Şerife Kaplanseren ile konuştuk.
Röportaj: Gülçin Tacer
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Başbakanlığı döneminde Acıbadem Ahmet Sani Gezici Lisesi için “yıkılacak, yerine imam hatip yapılacak” sözleri ile talimat vermişti. Bu talimatın ardından yıkılan Acıbadem Ahmet Sani Gezici Lisesi’nin yerine “Kadıköy İmam Hatip Lisesi”nin arazisinin bir kısmı eğitim alanı olma vasfından çıkarılıp ticari alana dönüştürüldü.
Bu dönüşüm üzerine eyleme geçen Acıbadem Sakinleri, “AVM değil, Düz Lise İstiyoruz” kampanyası ile eylemlerini sürdürmeye devam ediyor.
Bizler de Gazete Manifesto olarak bu süreci Acıbadem ASGL Dayanışması’ndan Şerife Kaplanseren ile konuştuk.
-Yaşadığınız İmam Hatipleşme süreci ilk ne zaman başladı? Buna karşı neler yaptınız? Süreci genel olarak özetleyebilir misiniz?
Şerife Kaplanseren: Acıbadem’de 2013 yılında Özdemiroğlu İlköğretim Okulunu imam hatipe çevrilme haberi alındı. Mahallede yürüyüşler yapıldı. 10 bin imza toplandı ve dava açıldı. Özdemiroğlu davası reddedildi. Okul 2014 yılında İmam Hatip Ortaokulu oldu. Özdemiroğlu’ndan sonra Acıbadem Ahmet Sani Gezici Lisesi’nin Fikirtepe kentsel dönüşüm alanına taşınacağı ve okul binasının yıkılacağı haberi geldi. Mahallenin, öğrencilerin itirazına rağmen 2014 yılında ASGL hiçbir idari karar olmaksızın yıktırıldı. Öğrencileri Fikirtepe kentsel dönüşüm bölgesine sürüldü. Okul açıldıktan 1 ay sonra söylentisi çıktı, okul yalanladı. Okullar yarıyıl tatiline girdiğinde velilere yeni okul adresi mesajla bildirildi. 2 gün sonrada yeni okul yetişmediği için taşınmanın ertelendiği bildirildi. Veliler bu süreçte dahil oldu. Yaklaşık 10 bine yakın imza toplandı. İl milli eğitim müdürlüğüne verildi. Okul açılış ve kapanış saatleri içerisinde haftanın beş günü nöbet masası açıldı. Bütün partilerle görüşüldü.
-Hukuksal süreci işlettiniz mi?
ŞK: ASGL için dava açıldı ve hangi idari karara istinaden okulun yıkılması gerektiği soruldu. Ancak mahkeme gerekçeli idari kararı İl Milli Eğitim’e sorması gerekirken dava açan velilere 30 gün içerisinde gerekli delil ve idari kararı mahkemeye sunulmasını talep etti. ASGL yıkımı için gerekli idari karar ne okuldan ne de Milli Eğitim’den velilere verilmediği için mahkemeye delil sunulmadı. Bunun sonucunda 30 günlük süre takibinde geç kalınarak dava düştü. Bugüne kadar Bimer üst kuruluna kadar şikayet etmemize rağmen hala idari karar tarafımıza verilmemiştir.
-Mücadeleyi kazanmak için hukuksal mücadelenin yeterli olacağını düşünüyor musunuz? Düşünmüyorsanız ilerleyen dönemlerde neler yapmak istiyorsunuz?
ŞK: Hukuksal mücadele hukukun olduğu yerde kazanılır. Bu şartlarda hukuk mücadelesinin yanı sıra demokratik tepkimizi koyarak direnmeye devam edeceğiz!
-Okul velileri verdiğiniz mücadelede nasıl bir rol alıyorlar?
ŞK: 2013 yılında başlayan mücadeleden bugüne veliler ASGL ile ilgili tüm süreçlerde yer aldılar ve bugün de mücadele etmeye devam ediyorlar.
-Mahalleli yürüttüğünüz mücadele hakkında neler düşünüyor?
ŞK: Acıbadem yürüttüğümüz haklı mücadelemizde destekçimizdir. Her geçen gün açtığımız masaya ve imza kampanyamıza destek artıyor, bu da bizlere daha da güç veriyor.
-ASGL taşındıktan sonra burada yaşananları biraz özetleyebilir misiniz?
ŞK: ASGL taşındıktan sonra mahallemizdeki tek devlet lisesinden yoksun kaldık. Buraya devasa bir imam hatip yapıp dışarıdan taşımalı öğrenci getirdiler. Laik ve bilimsel yerinde eğitim veren, sınavsız lisemiz kalmadı. Bizler de somut olarak bunun mücadelesini veriyoruz. Eğitim arazisine AVM değil, düz lise yapılsın diyerek somut bir talep iletiyoruz.Bunun için 11 Haziran saat 13:00’da çocuklarımızın geleceği için herkesi Kadıköy ASG KIZ İHL yanı eğitim arazisi önüne basın açıklamamıza davet ediyoruz.