Russia Today: Kavganın nedeni Erdoğan’ın başkanlık sistemine geçiş arzusu

AKP’de yaşanan gelişmelere ilişkin dış basında da değerlendirmeler yer almaya başladı.

Russia Today: Kavganın nedeni Erdoğan’ın başkanlık sistemine geçiş arzusu

AKP’de yaşanan gelişmelere ilişkin dış basında da değerlendirmeler yer almaya başladı.

Russia Today “Dış politikadaki başarılarıyla bilinen Davutoğlu, Erdoğan’ın otoriter hırslarına karşı geldi.” yorumuyla yayınladığı haberde Türkiye’nin iki üst düzey yetkilisi arasındaki gerilim son aylarda artarken, Başbakan’ın istifa söylentileri AKP’nin Davutoğlu’nun il başkanları atama yetkisini iptal etmesiyle birlikte gündeme geldi.” sözlerine yer verdi.

Haberde yer verilen bazı yorumcuların değerlendirmelerine göre de kavganın nedeni Cumhurbaşkanı’nın daha fazla otorite isteği ile birlikte kendisine daha fazla otorite sağlayacak ve Başbakan’ın yetkilerini sınırlandıracak başkanlık sistemine geçiş arzusu.

Russia Today’de yer alan bazı yorumlarda ise “İç siyasette de akademisyeniler ve gazetecilerin terör propagandası gerekçesiyle yargılanması gibi başlıklarda anlaşmazlık içerisinde olduğu.” ifadelerine yer veriliyor.

“Erdoğan, başarısız politikalarının sorumluluğunu Davutoğlu’na yıkmak istiyor”

Washington Enstitüsü Türkiye Araştırma Program Direktörü Soner Çağaptay da Erdoğan’ın otoriter eğilimi ile ilgili olarak “Bu durum tek kişinin elinde ne kadar gücün toplandığını gösterir nitelikte” yorumunu yaparken “Başbakanı görevden almak Erdoğan’ı bugüne kadar yürüttüğü başarısız politikalardan aklayarak, suçu Davutoğlu’nun üzerine yıkmasını sağlayacak” dedi.

Russia Today haberinde yer alan bir diğer yorum ise Erdoğan’ın Davutoğlu ile çatışmasının arkasında yatan nedenlerden birinin de Cumhurbaşkanı’nın, Başbakan’ın AB ile yürüttüğü diplomatik başarıya tepkisi olduğu yönünde.

Eurasia Group isimli düşünce kuruluşundan Rahman Mujtaba “Davutoğlu, Merkel ve Avrupa ile özellikle mülteci akışı konusundaki ilişkilerde ana müzakereci olmuştu” ifadelerini kullandı.