Sığınmacılar sınır dışı ediliyor

Kendilerini “Afgan” olarak tanıtan ve aralarında Kürtler ile Araplar’ın da bulunduğu birçok kişi karar nedeniyle endişeli...

Sığınmacılar sınır dışı ediliyor

2015 yılının Aralık ayında Finlandiya hükümetinin aldığı ülkede bulunan bazı göçmenleri sınır dışı etme kararının yakın zamanda uygulanmaya geçeceği bildirildi.

Finlandiya’nın başta Afganlar olmak üzere birçok göçmeni ülkelerine göndereceği belirtiliyor. Irak hükümeti de Finlandiya hükümetinden yurttaşlarına oturum verilmemesini talep etmişti.

Bu durum, kendilerini “Afgan” olarak tanıtan ve aralarında Kürtler ile Araplar’ın da bulunduğu birçok kişide endişe yaratıyor. Ülkelerindeki emperyalist müdahaleler nedeniyle yaşanan savaşlar ve yoksulluktan kaçan göçmenlerin geldikleri ülkelere göre ayrımcılığa tabi tutulmaları dikkat çekerken sığınmacı konumunda olan kişileri ülkelerine geri göndererek neden oldukları acıları da derinleştiriyorlar.

Yetkililer ve göçmenler ne diyor?

Rûdaw’ın haberine göre, Finlandiya’nın en büyük göçmen kampının personelinden Suham Cubeyli, “Oturum alamama korkusuyla bazı Iraklılar kendilerini Afgan olarak tanıttı” diyor.

Bir başka kamp görevlisi ise,“Çoğunluğu Irak’tan ve İran’dan yaklaşık bin Kürt kendini Afgan olarak tanıtarak kayıtlara öyle geçti” diye konuşuyor.

Avukat Zanyar Germiyan, sözkonusu kişilerin ya yalan söylediklerine dair itirafta bulunmaları ya da varolan durumu kabul etmeleri gerektiğini belirterek, bu durumda dahi yetkili makamlarca cezalandırılabileceklerini söylüyor.

Iraklı Kürt Serdar Ahmed, yaklaşık bir yıldır Avrupa’da olduğunu belirterek şunları söylüyor: “Finlandiya’ya ulaştığımızda bir avukat 20 arkadaşımla beraber kendimizi Afgan olarak tanıtmamızın bizim için daha iyi olacağını söyledi. Biz de Afganistan hakkında bazı bilgiler edinerek kendimizi öyle tanıttık. Kabil’e gönderileceğimi hiç tahmin etmemiştim.” İsminin vermek istemeyen bir Kürt ise, “Afgan bir avukat oturum verileceği vaadiyle para aldı. Daha sonra ise izini kaybettirdi” diyor.

Rûdaw’a konuşan insan hakları aktivisti Olivya Mantoda ise “Kürt ve Afganlar benzer özelliklere sahip, dilleri de birbirine benziyor. İlginç olan birçok Afgan da kendini Kürt diye tanıtmış. Bu durumu ayırt etmemiz zor.” ifadelerini kullanıyor

Resmi verilere göre, Irak’tan Finlandiya’ya giden göçmenlerin % 70’i Irak Kürtleri’nden oluşuyor.