Mardin’de tutuklanan ve İzmir’deki Şakran Cezaevi’ne gönderilen çocuklar için 40 yıl hapis cezası istendi. Dargeçit’te silah ve patlama sesleri üzerine eve sığınan çocuklar, özel harekât timlerince yapılan baskında gözaltına alındı. Kriminal raporda silah kullanmadıkları belirlense de “ateşli silahlar kanununa muhalefet etmek” ve “örgüt üyeliği” iddialarıyla tutuklandı.
Mardin Dargeçit’te Aralık 2015’te sokağa çıkma yasaklarında sığındıkları evden gözaltına alınarak tutuklanan ve Şakran Cezaevi’ne yollanan 15-16 yaşlarındaki 7 çocuktan 4’ü hakkında “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozdukları” iddiasıyla 40 yıla kadar hapis cezası istendi.
Soruşturma fezlekesinde çocukların emniyet ekiplerine taciz ateşi açtığı ve kısa süreli bir silahlı çatışma yaşandığı iddia edilirken Diyarbakır Kriminal Polis Laboratuvarı’ndan alınan raporda, çocuklardan ellerinde atış artıklarına rastlanmadığı belirtildi.
Çocuklara “örgüt üyeliği” suçlaması
Aralık 2015’te sokağa çıkma yasağı ilan edilen Dargeçit’te silah ve patlama sesleri üzerine K.S, Ö.K, İ.A, B.A, H.T, R.A. ve S.D. isimli çocuklar bir eve sığındı. Çatışmaların sona ermesinin ardından, bulundukları eve yapılan baskında özel harekât timlerince gözaltına alınan 7 çocuk, “devletin egemenliği ve bütünlüğünü bozmak”, “örgüt üyeliği” ve “ateşli silahlar kanununa muhalefet etmek” iddialarıyla tutuklanarak önce Mardin Midyat M Tipi Hapishanesi’ne konuldu. Çocuklar tutuklanma travmasının ardından bu defa da ailelerinden kilometrelerce uzağa İzmir Aliağa’da bulunan Şakran Çocuk ve Gençlik Hapishanesi’ne gönderildi.
“Üstlerinde silah yoktu”
Soruşturma aşamasında savcılığın hazırladığı fezlekede çocukların baskın sırasında emniyet ekiplerine taciz ateşi açtığı ve kısa süreli bir silahlı çatışma yaşandığı iddia edildi. Çocukların kaçmak için emniyet güçlerine mukavemet gösterdiği öne sürülen fezlekede kolluğun kademeli güç kullanarak “S.S.Ç.’leri (suça sürüklenen çocuk) etkisiz hale getirip yakaladıkları” ifade edildi.
Savcılık sorgularında hendeklere merak ettikleri için gittiklerini belirten çocuklar, yüzleri maskeli kişilerin barikat kurarken kendilerinden yardım istediğini söyledi. Korktukları için orada kaldıklarını söyleyen çocuklar çatışma başladığında bir eve girmek zorunda kaldıklarını söyledi. Evin sahibi Aysel Sayhan’ın üstlerinde silah olmadığı için kendilerini eve aldığını söyleyen çocuklar, “Evine zorla girmedik. Eve sabah gittik, akşam polisler bizi yakaladı” dediler.
Silah kullanmadıkları raporda yer aldı
Diyarbakır Kriminal Polis Laboratuvarı’ndan alınan Uzmanlık Raporu’nda çocuklardan alınan el svaplarında atış artıklarına rastlanmadığı belirtildi. Soruşturma sonrasında hazırlanan iddianamede ise çocukların devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak, örgüt üyeliği, Ateşli Silahlar Kanunu’na muhalefet ve konut dokunulmazlığının ihlali iddialarından toplamda 40.5 yıla kadar hapisleri istendi.
Dosyası ayrılan 4 çocuk hakkındaki 3-4 satırlık mütalaada aynı suçlamalardan ceza istendi. Mütalaada lehte olan hiçbir delil dikkate alınmaması dikkat çekti. Mahkeme de çocukların tutukluluğuna hükmederek duruşmayı 29 Eylül’e erteledi.
Bu haber en son değiştirildi 12 Temmuz 2016 23:42 23:42
Burjuvanın "satıcı ruhu" diline ve davranışlarına işlemiştir; tüm ilişkilerini iş terimleriyle ve ekonomik kategorilerle açıklamaktadır.…
İzmir Konak'ta 2 üniversite öğrencisi, "boykot" yazılaması gerekçe gösterilerek, "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçundan tutuklandı.
Gaziantep Gaziantep 4. Organize sanayi bölgesinde Eruslu Global fabrikasında çalışan Cüneyt Tişkaya. 'nisan tarihinde yurt…
Türkiye Barolar Birliği'nin Ankara'daki genel merkezinde toplanan binlerce avukat 5 Nisan Avukatlar Günü'nde "Savunmanın Bağımsızlığı…
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yarından itibaren elektriğe konut aboneleri için yüzde 25 zam yapılacağını…
‘Komünizm tehlikesine karşı’ ABD öncülüğünde 4 Nisan 1949’da kurulan savaş örgütü NATO, 76 yıldır katliamlar,…