Turizm dibe vurmaya devam ediyor

Türkiye Otelciler Birliği, AB ülkelerinin Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşlarına Schengen vizesi muafiyeti getirmesinin ve Suudi Arabistan için de böyle bir uygulama planlanmasının, bölgeden Türkiye’ye turist gelişini yavaşlatabileceği uyarısında bulundu.

Turizm dibe vurmaya devam ediyor

Türkiye Otelciler Birliği, AB ülkelerinin Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşlarına Schengen vizesi muafiyeti getirmesinin ve Suudi Arabistan için de böyle bir uygulama planlanmasının, bölgeden Türkiye’ye turist gelişini yavaşlatabileceği uyarısında bulundu.

Türkiye Otelciler Birliği’nin (TÜROB) hazırladığı rapora göre, Ortadoğu’dan gelecek turist sayısında istikrarın devam edeceği, turist sayısında bu yıl yüzde 3 ila yüzde 5 arasında artış kaydedileceği tahmin ediliyor. Özellikle Ramazan ayı öncesi ve sonrasında bölgeden ülkemize talepte artış beklendiği belirtilen raporda, Bursa ve Yalova’da var olan talebin bir kısmının Karadeniz’e kayacağı vurgulandı. Odatv’de yer alan habere göre, TÜROB, AB ülkelerinin Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) vatandaşlarına Schengen vizesi muafiyeti getirmesinin ve Suudi Arabistan için de böyle bir uygulama planlanmasının, bölgeden Türkiye’ye gelen turist gelişini yavaşlatabileceği uyarısında da bulundu.

KARADENİZ’E AKIN 

Raporda, özellikle Ramazan ayı öncesi ve sonrasında bölgeden ülkemize talepte artış beklendiği belirtilerek,“Karadeniz bölgesinin Körfez ülkelerinde yürüttüğü başarılı tanıtım çalışmaları ve ulaşım alternatiflerinin çeşitliliği dikkate alınarak Bursa ve Yalova’da var olan talebin bir miktarının Karadeniz’e kayacağı tahmin ediliyor. Ortadoğu’da Antalya’nın etkin tanıtımı amacına yönelik olarak, çekimleri Antalya’da devam eden ve Karnak Turizm CEO’su Serdar Ali Abet’in başrol oyuncusu olduğu dizi filmin tamamlanarak gösterime girmesi ile bölgeden Antalya’ya olan ilginin artacağı tahmin ediliyor” denildi.

AB’NİN VİZE MANEVRASINA DİKKAT

Raporda altı çizilen bir diğer dikkat çeken uygulama ise, BAE vatandaşlarının seyahatlerinde yaptıkları yüksek harcamalardan pay almak isteyen AB ülkelerinin BAE’ye Schengen vizesi muafiyeti getirmesi oldu. Raporda, bu durumun AB ülkelerine gidecek BAE vatandaşlarının sayısını önemli oranda artıracağı öngörülürken, “Uygulamanın başta Suudi Arabistan olmak üzere diğer Ortadoğu ülkelerine de başlatılması halinde vize avantajları nedeniyle Türkiye gibi ülkelerin bölgeden aldıkları turist sayısındaki hızlı artışın yavaşlama seyrine döneceği tahmin ediliyor” yorumuna yer verildi.

Raporun devamında özetle şu konulara dikkat çekildi:

-Son dönemlerde ülkemizde meydana gelen birtakım terör saldırıları ise pazarda olumsuz algı olarak kendisini gösteriyor.

-Irak ve Libya vatandaşlarına vizesiz seyahatin kaldırılması ile ülkemize gelecek Irak ve Libyalı turist sayısında önemli oranda gerileme bekleniyor.

-İran, Katar, İsrail ve Suudi Arabistan ile yürütülen üst düzey siyasi ilişkilerin turizmi olumlu yönde etkilemesi ve bu ülkelerden gelecek turist sayısında kayda değer artış bekleniyor.

-Lübnan, Ürdün ve Bahreyn 2016 yılı için artış beklenen diğer pazarlar olacak.

-2015 yılında Ortadoğu bölgesinden ülkemize gelen turist sayısı bir önceki yıla göre yüzde 5 artış gösterdi. Bahreyn yüzde 33, Suudi Arabistan yüzde 32, Kuveyt yüzde 31 ve Irak yüzde 28 artarken, BAE, Yemen ve Suriye pazarlarında ise düşüş kaydedildi.

-İsrail ile gelişen siyasi ilişkiler turizme olumlu yansıyor. 2015 yılında İsrailli turist sayısında yüzde 20 artış kaydedildi. İstatistiklerde Ortadoğu grubunda yer almayan İran ise 2015’te yüzde 7 artışla 1.7 milyon turist sayısına ulaştı. Beklenti, bu sayının 2016 sonunda iki milyonu geçeceği yönünde.

-Ortadoğu ülkeleri sadece turist gönderen ülkeler kategorisinden hızla çıkıyor. Bölgede başta Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere Bahreyn, Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Oman birbiri ardına gerçekleştirdikleri projeler ve ortaya çıkarılan cazibe merkezleri ile turizm ülkeleri arasına girmeye başladı.

-Bölgeden ülkemize sağlık, wellness, kaplıca, terapi, estetik ve tedavi amacı ile gelecek turist sayısında önemli potansiyel görülmekte, bu alanda tanıtım çalışmaları arttırılmalı.