Yabancı yatırımcının korkusu: Şirket el koymaları

Yabancı yatırımcılar şirket el koymaları nedeniyle Türkiye'de kaçıyor.

Yabancı yatırımcının korkusu: Şirket el koymaları

Türkiye’de başkanlık tartışmalarının ardından şimdi de şirket el koymaları ve yeni kayyum dönemi yabancı yatırımcılar için ana risk kaynağı haline geldi. Hükümet, kayyum atamaları ve şirket baskınlarını ‘paralel yapıya destek’ adı altında yaparak yabancı yatırımcıyı ikna etmeye çalışsa da yatırımcılar arasında yargının siyasi etkilerle karar aldığına dair endişe büyüyor.

Hükümetin siyasi nedenlerle özel şirket yönetimlerine müdahalesi ihtimali, yabancı yatırımcıda benzer bir durum bizim de başı “Hükümet kızdığı zaman istediğinin üstüne gidiyor” algısının giderek yerleştiğine dikkat çeken yatırım analistleri, hukukun üstünlüğü konusunun yabancılar için çok önemli olduğunu vurguluyor. Son dönemde yaşananların oldukça güven zedelediğini belirten analistler, yatırımcıların Türkiye’yi tercih etmek için nedenlerinin giderek azaldığına işaret ediyor.

Tasarruf açığı yüksek olan Türkiye ekonomisi için yabancı yatırımcı oldukça önem taşıyor. Yabancı yatırımcının bir ülkeye yatırım yaparken önemsediği konuların başında da bağımsız bir adalet sistemi, hukukun üstünlüğü ve bunlara ek olarak güçler ayrılığını sağlayacak bağımsız medya denetçileri, banka müfettişleri ve merkez bankası gibi diğer bağımsız kuruluşlar geliyor. Türkiye’de son dönemde yaşananlar ise çemberin giderek daraldığını gösteriyor.