Reklam
Kategoriler: İç Açı

Yargıda isim isim tasfiye: Sosyal demokratlar gidiyor, milliyetçiler kalıyor…

Reklam

Yargının tümüyle iktidarın kontrolü altına girmesine neden olacağı kaygılarıyla ‘darbe’ olarak nitelendirilen kanun tasarısı Meclis Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Yüksek yargıdan gönderilecek isimlerinse, yasa henüz TBMM’de yasalaşmadan MİT tarafından belirlendiği öne sürüldü.

Cumhuriyet gazetesinden Alican Uludağ’ın haberine göre, ‘tasfiye edilecekler’ listesi Adalet Bakanlığı’nda hazırlandı.

Önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanacak tasarıyla, Yargıtay’ın üye sayısı 516’dan 300’e, Danıştay’ınkiyse 195’ten 116’ya düşecek. Şu anda Yargıtay’ın 476, Danıştay’ınsa 176 üyesi var. Yani Yargıtay’da 176, Danıştay’daysa 60 üye yeniden seçilemeyecek, görevlerine illerde hakim ve savcı olarak devam edecekler.

Düzenleme için hazırlandığı iddia edilen liste, kimlerin ‘gideceği’yle kimlerin ‘yeniden atanacağı’nı içeriyor. Yargıtay ve Danıştay’da Gülen Cemaati’ne yakın üyelerin gidecekler listesine alındığı, listenin hazırlanmasında da MİT’ten destek alındığı öne sürüldü. Buna göre Yargıtay’da 138, Danıştay’daysa 50 üye bu gerekçeyle yeniden seçilemeyecek.

Sosyal demokratlar gidiyor, milliyetçiler kalıyor

Listede yer alan isimlerden 38’inin de sosyal demokrat olduğu paylaşıldı. Halihazırda Yargıtay’da sosyal demokrat üyelerin sayısının 140 olduğu ve bunun hükümette rahatsızlık yarattığı belirtildi. Yeni düzenlemeyle Yargıtay’da karar almak için salt çoğunluk 151 olacağından, 38 sosyal demokrat tasfiye edildiğinde kararlarda etkili olmaları önlenecek. 40-50 kişi oldukları ifade edilen milliyetçilere dokunulmazken, böylece mahkemede milliyetçi ve muhafazakâr ittifakı kurulmuş olacak.

Danıştay’daysa yaklaşık 50 kişinin Cemaatçi, 10 kişinin sosyal demokrat oldukları için tasfiye edileceği belirtildi. Habere göre süreç sonunda hükümet, bazı daire başkanlıkları ve Yüksek Seçim Kurulu üyeliği seçimlerini istediği gibi sonuçlandıracak, sosyal demokratlar oyun dışı kalacak.

YSK’da yeni denge seçimlerin kaderini belirleyecek

Tasarıdan Yüksek Seçim Kurulu da doğrudan etkileniyor. Tasarıyla, altısı Yargıtay, beşi Danıştay genel kurulları tarafından seçilen YSK üyelerinin üyeliği düşecek. Yargıtay ve Danıştay, YSK’ye yeniden altı asıl, dört yedek üye seçecek. YSK’de oluşacak yeni denge, seçimlerin kaderini de belirleyecek. Başkan Sadi Güven ise anayasal güvence sayesinde görevine devam edecek.

Bu haber en son değiştirildi 24 Haziran 2016 20:50 20:50

Reklam

Önceki Haberler

AKP’li belediye köy yollarına ayrılan parayla 4×4 araç alacak

AKP'li Elazığ Belediyesi, köy yolları için ayrılan ödenekle AFAD'a 4x4 araç almaya karar verdi.

17 Mayıs 2024 11:30

Panathinaikos’ta Fatih Terim ile yollar ayrıldı

Yunanistan Süper Ligi'nde şampiyonluk umutlarını yitiren Panathinaikos'ta teknik direktör Fatih Terim ile yollar ayrıldı. Terim,…

17 Mayıs 2024 11:06

İmamoğlu’ndan özelleştirme açıklaması: Haddini aşmış

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB Mali Hizmetler Daire Başkanı Neslihan Vural'ın özelleştirme ile ilgili sözlerine,…

17 Mayıs 2024 10:57

İBB, AKP döneminde özel bir üniversiteye tahsis edilen tarihi binasını geri alıyor

İBB yönetimi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’ne AKP döneminde bedelsiz olarak tahsis edilen Fatih’teki tarihi…

16 Mayıs 2024 18:19

Kobane Davası’nda karar açıklandı: Demirtaş’a 42 ve Yüksekdağ’a 30 yıl hapis cezası verildi

Kobani davasında hükümler açıklandı. Eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş’a 42 yıl, Figen Yüksekdağ’a…

16 Mayıs 2024 18:10

BM, Gazze’de insani yardım dağıtmanın neredeyse imkansız olduğunu açıkladı

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nden yapılan açıklamada, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de…

16 Mayıs 2024 17:54
Reklam