Yargıtay'dan skandal karar: Çalışma hayatı evlilikle birlikte yürütülemez!

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, ailevi nedenlerle işten ayrılmayı kadın için haklı fesih nedeni kabul etti ve tazminat verilmesini kararlaştırdı.

Yargıtay'dan skandal karar: Çalışma hayatı evlilikle birlikte yürütülemez!

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, ailevi nedenlerle işten ayrılmayı kadın için haklı fesih nedeni kabul etti ve tazminat verilmesini kararlaştırdı.

Kararda, “Evliliğin kadına yüklediği toplumsal sorumluluğun bir gereği olarak, yasada belirtilen fesih hakkı tanınmıştır. Çalışma hayatının evlilikle birlikte gereği gibi yürütülemeyeceği düşüncesi, aile birliğinin korunması ve kadının aile ile ilgili görevleri, yasa koyucuyu bu doğrultuda bir düzenlemeye yöneltmiştir” denildi.

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, istifa dilekçesinde “ailevi nedenlerle” işten ayrıldığını belirten kadının, tazminat talebini reddeden yerel mahkeme kararını bozdu. Daire, kadının evlendiği için iş akdini feshettiğini belirtmese de evliliğin ailevi nedenlerden olması nedeniyle tazminat alabileceğini kararlaştırdı.

Adıyaman’da yaşayan Y.K, evlendikten 7 ay sonra “şahsi-ailevi” sebeplerden dolayı kendi isteğiyle ayrıldığını belirterek iş akdini feshetti.

İş yerinden kıdem tazminatı alamayan Y.K, bunun için dava açtı. Y.K, dava dilekçesinde, çalışma hayatının evliliğine olumsuz yansıdığı gerekçesiyle iş akdini feshettiğini bildirip kıdem tazminatının tahsilini istedi.

Davalı işveren ise Y.K’nin istifa ederek işten ayrıldığını, bu nedenle kıdem tazminatı talep edemeyeceğini savundu.

Adıyaman İş Mahkemesi, Y.K’nin istifa belgesinde “ailevi nedenlerle” işten ayrıldığını belirttiği, evlilik nedeniyle işten ayrıldığını beyan etmediği gerekçesiyle davanın reddine karar verdi. Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya, Yargıtay 7. Hukuk Dairesinin gündemine geldi. Daire, yerel mahkemenin davacı kadının tazminat talebini reddeden kararını bozdu.