Yeni Şafak yazarından gençler için şeriat notları: Karşı cinsle ten teması, tokalaşmak, şakalaşmak...
Yeni Şafak yazarı Faruk Beşer bugünkü yazısında şeriat propagandası yaptı, karma eğitimi eleştirdi.
Yeni Şafak yazarı Faruk Beşer bugünkü yazısında şeriat propagandası yaparak, bazı başlıklara dair toplumsal alandan örnekler verdi, özellikle gençlerin yapmasının haram olan şeyleri yazdı.
Beşer’in yazdığı skandal ifadelerin hepsi dinci gericilikten beslenen ifadeler içeriyor ve sonuçta toplumsal hayatın şeriat hükümleri tarafından düzenlenmesini veri alıyor. Zaten yazının bütününde de, gericilikle birlikte kadınları ikinci sınıf sayan bir anlayışın izleri görülüyor. Bunlarla birlikte Beşer’in yazısı aynı zamanda karma eğitimi de hedef tahtasına oturtuyor. Yazının ilgili bölümleri şu şekilde:
“Önceki yazımızda sözünü ettiğimiz ayetler kadının karargâhının evleri olmasını da emreder.”
“Karma eğitim adına bir başka dikkat noktası, halvet meselesidir. Bir erkek bir kadınla gözden uzak bir yerde baş başa kaldıklarında üçüncüleri şeytandır diyor Efendimiz.”
“Öbür taraftan yine Efendimiz’e hitaben “hanımlarına, kızlarına ve müminlerin kadınlarına söyle çıkarken cilbablarını, yani dış örtülerini üzerlerine alsınlar” diyor. Burada akla şöyle bir soru gelebilir: Neden bu konuda kadınlardan istenen şeyler daha çok? Çünkü söz konusu edilen İslam toplumunda kadınlar kamusalda ancak ihtiyaçları kadar bulunacak da ondan. Ama ‘cilbablarını üzerlerine alsınlar‘ ifadesi de diğer yönden kadınların da toplumda var olduklarına işaret eder.”
“Gençlerin karşı cinsle ilişkileri açısından ten temasının, dolayısıyla tokalaşmanın, laubali hareketlerin, şakalaşmaların, argo tabiriyle geyik sohbetinin de uygun olmadığını söylemek zorundayız. Fıkıhtaki kural şu: Bakılması haram olan yerlere, zaruret olmadıkça, dokunulması da haramdır. Kimse bize, sen nelerden söz ediyorsun, bunları nereden çıkardın? Diye sormasın. Eğer müminsek şunu sorabiliriz: Bunlar gerçekten İslam’ın istediği şeyler mi? Evet, İslam’ın istediği şeyler ve birileri çok yükseklerden baktıkları için bunları görmüyor, ya da çok küçük görüyor olabilir ama bugün bile bu konuları mesele edinen ve İslam’ın emirlerini sonuna kadar yaşayan gençler var. İşte bu sebeple biz onlara günümüzün evliyası diyoruz.”
“Bunlar haram olduğu açık olan şeyler, bunun ötesinde bir de gri bölgeler var; bakmalarla, konuşmalarla, soru sormalarla, ders notu istemelerle, kitap alıp vermelerle ile ilgili bölge. Genel hatlarıyla bunlar elbette haram değil. Bu alandaki ilişkilerimiz bizim niyetimize ve tavrımıza göre hüküm alır. Bu alan saydığımız bu haramların işlenmeyeceği tedbir ve garantisini alarak bize bırakılan hareket alanı.Nötr de olabilir, sevap da günah da.”