ABD Genelkurmay Başkanı Güney Kore'de konuştu: Bu durumdan savaş olmadan çıkmaya bakıyoruz

ABD Genelkurmay Başkanı Güney Kore'de.

ABD Genelkurmay Başkanı Güney Kore'de konuştu: Bu durumdan savaş olmadan çıkmaya bakıyoruz

ABD Genelkurmay Başkanı Joe Dunford’un Washington’la Pyongyang arasında karşılıklı tehditlerin yapıldığı bir dönemde görüşmelerde bulunmak için Kore Yarımadası’nda olduğu öğrenildi.

Güney Kore yolunda gazetecilere konuşan Dunford, askerin önceliğinin Kore Yarımadası’nı nükleer silahlardan arındırmak için yönetimin diplomatik çabalarıyla, ekonomik çabasını desteklemek, bu çabanın başarısız olması ihtimaline karşı da askeri seçeneklere hazırlıklı olmak olduğunu kaydetti.

Amerika’nın Sesi‘nin haberine göre, Dunford bölgeye ziyaretinin amacının müttefikler Güney Kore ve Japonya’ya güven vermek, Çin’le de yanlış anlamaları önlemek için askeri işbirliği kurmak olduğunu söyledi.

“Bu durumdan savaş olmadan çıkmaya bakıyoruz” diyen Dunford, bununla birlikte kendisinin de Pyongyang’ın Amerika’yı ve bölgedeki müttefiklerini nükleer silahlarla tehdit ettiği bir dünyanın kabul edilemez olduğunu söylediğini hatırlattı.

Ayrıca Dunford’un, “askeri lider olarak başkanın diplomatik ve ekonomik çabalar başarısız olduğunda uygulanabilir askeri seçeneklere sahip olduğunu bilmesini sağlamalıyım” dediği de edinilen bilgiler arasında.

Dunford, Güney Kore’de Devlet Başkanı ve Genelkurmay Başkanı ile görüşecek, ardından Çin ve Japonya’ya gidecek.

Bu arada Amerika ve Güney Kore Çarşamba günü yeni bir askeri tatbikata başlıyor. Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) bu tatbikatları protesto ediyor. Dunford’a Çin ziyareti sırasında kendisine “tatbikatları durdurun” çağrısı yapılması bekleniyor.