Reklam
Kategoriler: İç AçıManşet

AKP YSK’ya el atıyor: Neler değişecek?

Reklam

AKP, şaibeli 16 Nisan referandumunda ve daha önceki seçimlerde verdiği kararlarla tartışmaların odağına oturan  YSK’nın yapısıyla ilgili değişiklik teklifini bugün TBMM Başkanlığı’na sunacak.

Cumhuriyet’ten Emine Kaplan‘ın haberine göre, 15 maddeden oluşması beklenen tasarıda, üye seçiminde değişiklik olmayacağı söylenmekle birlikte üyelerin bir kısmının TBMM tarafından seçilmesinin gündeme gelebileceği belirtiliyor. Anayasa değişikliğine uyum yasaları üzerindeki çalışmalarını sürdüren AKP yönetimi, seçim mevzuatındaki değişikliklerin yanı sıra YSK’ya yönelik bir tasarı hazırlığı yapıyor.

Tek çatılı yasa

Bağımsız bir teşkilat yasası bulunmayan YSK’nın üye seçimi, görev ve yetkilerine ilişkin hükümler 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Yasa’da düzenleniyor. YSK, uzun süreden beri kendi teşkilat yasasının çıkarılmasını istiyor. AKP’de uyum yasaları için oluşturulan komisyon, yaklaşık 15 maddelik bir yasa tasarısı üzerinde çalışıyor. Buna göre, dağınık olarak birçok yasada bulunan YSK ile ilgili hükümler teşkilat yasası altında tek bir yasada toplanacak.

Üyeleri Meclis mi seçecek?

298 sayılı yasaya göre YSK, 7 asıl ve 4 yedek üyeden oluşuyor. Üyelerin 6’sı Yargıtay, 5’i Danıştay genel kurullarınca kendi üyeleri arasından üye tamsayısının salt çoğunluğunun gizli oyu ile seçiliyor. Bu üyeler, salt çoğunluk ve gizli oyla aralarından bir başkan ve bir başkanvekili seçiyor. Görev süreleri 6 yıl olan üyeler, yeniden seçilebiliyor. Hazırlığı süren taslakta, üyelerin seçilme yönteminin değişmeyeceği söylenmekle birlikte üye sayısının artırılarak bir kısmının TBMM tarafından seçiminin de gündeme gelebileceği belirtiliyor.

İhaleye son

Kamu İhale Yasası’nda düzenlenen YSK’nın pusulaların basımından her türlü satın alma, hizmet, kiralama ve taşıma işlerinin ‘doğrudan temin’ yöntemiyle yapılmasını öngören düzenlemeler de söz konusu taslağa kaydırılarak her seçim döneminde yaşanan ihale tartışmasına son verilecek. Taslakla, YSK bünyesinde genel müdürlükler ve daire başkanlıkları oluşturulacak.

Rotasyon yapılacak

YSK’nin ilçe müdürlerine rotasyon planlanıyor. İlçe seçim müdürleri, en fazla 6 yıl aynı yerde görev yapabilecek. Oyların hangi hallerde geçersiz sayılacağına ilişkin düzenlemelerin bu taslakla mı yoksa seçim mevzuatına ilişkin düzenlemelerin yer alacağı taslakla mı getirileceği ise henüz netleşmedi. AKP’nin YSK ile ilgili ayrı seçim mevzuatına ilişkin ayrı taslak getirmesi bekleniyor. Her iki taslağın bütçe görüşmelerinin ardından TBMM gündemine getirileceği kaydediliyor.

11 Aralık’tan önce yasalaşacak

AKP Grup Başkanvekillerinin üzerinde çalıştığı teklifin akşam saatlerinde Meclis Başkanlığı’na sunulması bekleniyor. AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş “298 sayılı kanunda değişiklik yapan kanun var. Tahmin ediyorum YSK’nın kurulması ile ilgili kanun tasarısı veya teklifi olacak. O bugünlerde Bakanlar Kurulu’nda görüşülüyor. Görüşüldükten sonra TBMM’ye sunulacak ve komisyonda görüşüldükten sonra, Anayasa Komisyonu’nda görüşüldükten sonra TBMM’ye gelir ve 11 Aralık tarihinden önce yasalaşır” dedi.

Bu haber en son değiştirildi 20 Kasım 2017 16:47 16:47

Reklam

Önceki Haberler

ÖZEL HABER | Okullarda gericilik hız kesmiyor: Zil sesi yerine ilahi çalıyorlar

Niğde Merkez'de bulunan 19 Mayıs Ortaokulu'nda zil sesi yerine ilahi çalındığı ortaya çıktı.

15 Mayıs 2024 18:25

Slovakya Başbakanı Robert Fico silahlı saldırıya uğradı

Slovakya Başbakanı Robert Fico, uğradığı silahlı saldırı sonucu yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Fico'nun hayati tehlikesinin bulunduğu…

15 Mayıs 2024 18:13

Floransa’da öğrenciler Filistin için eylemlere başladı

Floransa’da üniversite öğrencileri İsrail’in Filistin’de soykırımına karşı San Marco meydanında işgal eylemine başladı. Filistinli Gazeteci…

15 Mayıs 2024 18:07

İrlanda, Filistin devletini tanıyacağını açıkladı

İrlanda, birkaç ülkeyle ortak şekilde Filistin devletini tanımak için görüştüklerini, bu ay bitmeden Filistin devletini…

15 Mayıs 2024 16:55

Kamuda tasarruf Diyanet’e işlemedi: Lüks otelde toplantılara devam

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tasarruf planını anlatırken “Kamuda toplantı artık lüks otellerde yapılmayacak”…

15 Mayıs 2024 16:50

Gericilik okullarda sınır tanımıyor: ÇEDES kapsamında Kuran kursu açtılar

Samsun’da bulunan bir okulda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersliği adı altında Kuran Kursu sınıfı…

15 Mayıs 2024 16:45
Reklam