AKP'den yeni hukuksuzluk ilanı: "Açık oy anayasaya aykırı değil"

Başbakan Yardımcısı Canikli, anayasada belirtilmesine rağmen, başkanlık oylamasında 'açık oy'un aykırılık teşkil etmeyeceğini öne sürdü.

AKP'den yeni hukuksuzluk ilanı:

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Meclis’teki anayasa değişikliğine ilişkin oylamanın gizli mi yoksa açık mı yapılacağına yönelik açıklamada bulundu. Canikli, vekillerin ‘açık oy’ kullanmasının anayasaya aykırı olmayacağını öne sürerek, yeni bir hukuksuzluğa imza atacaklarının sinyalini verdi.

Canikli, AKP’nin yayın organlarından A Haber kanalına verdiği demeçte, anayasa değişikliğini öngören pakete ilişkin bugün TBMM Genel Kurulu’nda başlayan görüşmelerin 18-20 gün içerisinde tamamlanmasının beklendiğini kaydetti.

Canikli, anayasa değişikliğine ilişkin oylamanın gizli oylama ile yapılıp yapılmayacağına yönelik tartışmalara da açıklık getirdi. Başbakan Yardımcısı, Meclis’teki anayasa oylamasında oylamanın gizli yapılmasının öngörüldüğünü ancak bir milletvekilinin nasıl oy kullanacağına yine de kendisinin karar verebileceğini kaydetti.

“Vekiller ‘evet’ dedi, gizlilik kalmadı”

Canikli, açık oy kullanılmasının Anayasa Mahkemesi tarafından bir iptal nedeni sayılmadığını ve “anayasaya aykırı olmadığını” savundu.

2010 yılında yapılan anayasa oylamasında CHP’li milletvekillerinin oylamaya katılmayarak görüşlerini beyan ettiklerine dikkat çeken Canikli, “Ayrıca bu değişiklik paketinin altında 316 AKP milletvekilinin imzası vardır, bunlar ‘evet’ oy vereceğini deklare etmiştir, bunun bir gizliliği kalmamıştır” diye konuştu.

Anayasa ne diyor?

Anayasanın değiştirilmesi ile ilgili anayasa maddelerine bakıldığınında, AKP’nin yeni bir anayasal suç işlemeye hazırlandığı görülebiliyor. Sözkonusu değişiklik teklifiyle ilgili usule ilişkin maddede, oylamanın ‘gizli’ yapılması gerektiği açıkça belirtiliyor.

İşte “Anayasanın Değiştirilmesi, seçimlere ve halkoylamasına katılma”yı ilgilendiren 175. maddedeki ilgili bölüm:

Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az üçte biri tarafından yazıyla teklif edilebilir. Anayasanın değiştirilmesi hakkındaki teklifler Genel Kurulda iki defa görüşülür. Değiştirme teklifinin kabulü, Meclisin üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun gizli oyuyla mümkündür.