Reklam
Kategoriler: Dış Açı

AKP’nin vergilerimizi nereye akıttığı belli oldu: Türkiye silah alımında Almanya’nın yağlı müşterisi çıktı!

Reklam

Ülkemizdeki sömürü düzeni her geçen gün emekçilerin üzerindeki basıncı arttırırken, ortaya çıkan bazı gerçekler şaşırtıcı olmuyor. 2016 ve 2017 yılında Almanya ile Türkiye arasındaki silah satış rakamları ortaya çıkarken, Almanya’nın silah satışını durduracağının da çok gerçek bir seçenek olmadığı ifade ediliyor.

Aşağıda yer alan haber, ülkemiz emekçilerinin yarattığı zenginliklerin ve toplanan vergilerin nereye akıtıldığını göstermesi açısından ibretlik verici.

Almanya’daki silahlanma firmalarından bu yılın ilk dört ayında Türkiye’ye 5 milyon 600 bin euro değerinde silah ve mühimmat satışı yapıldı. Yaklaşık iki hafta önce Alman basınında çıkan haberlerde, Alman hükümetinin Türkiye politikasını yeniden düzenlemesi kapsamında, silah satışlarını kısıtlanması, hatta durdurulmasının planlandığı öne sürülmüştü. Ancak Federal Meclis’e konuyla ilgili verilen soru önergelerine ekonomi ve savunma bakanlıklarından verilen yanıtlar, Almanya’nın Türkiye’ye silah ihracatını durdurmadığını, sadece durdurma planını araştırma kararı aldığını gösteriyor.

AKP iktidarı ile gerilim görüntüsü veren Almanya’nın Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in Türkiye konusunda yaptığı açıklama, silah satışının durdurulmasının da söz konusu olduğu şeklinde yorumlanmıştı. Amerika’nın Sesi’nin aktardığına göre, Ekonomi Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre Alman firmaları, 2016 yılında daha önce izni verilmiş 49 milyon Euro değerinde silah ve mühimmat satışı yaptı. Bakanlığın açıklamasında geçen yıl Türkiye’ye toplamda 83 milyon 900 bin Euro tutarında silah ve mühimmat satışına izin verildiği de kaydedildi. Bu rakam 2015’te ise 26 milyon 500 bin euro. Almanya’da yasalara göre silah firmalarının ülke dışına yaptığı satışları hükümetin onaylaması gerekiyor.

Savunma Bakanı Ursula von der Leyen artan siyasi gerginliğe rağmen Türkiye ile normal askeri işbirliğinin pürüz çıkmadan devam ettiğini ve iki ülkenin NATO’da ortak olduğunun unutulmaması gerektiğini ifade etmişti. Türkiye, Almanya’dan en çok silah satan ilk 10 ülke arasında yer alıyor. 2015’te en çok silah satın alan ülkeler sıralamasında 25. olan Türkiye 2016’da siyasi gerilemeye rağmen 17 basamak çıkarak sekizinci sıraya yükseldi.

Federal Hükümet geçen yıl Türkiye’ye 54 silah satışına izin verdi, 11’ini reddetti. Uzmanlar bu yıl içinde satılan silahların çoğunun uçak parçaları, insansız hava araçları, uçak motorları ve füzelere ilişkin ekipmandan oluştuğunu belirtirken, diplomatik kaynaklar silah ambargosunun Berlin’in gündeminde olmadığını ve böyle bir yaptırımım Türkiye’den çok Alman şirketlere zarar vereceğinin düşünüldüğünü vurguluyorlar.

Almanya, silah üretiminde ve satışında, ABD, Rusya, Çin, Fransa’nın ardından beşinci ülke konumunda. 2016 verilerine göre, Federal Hükümet 2016 yılında 6 milyar 850 milyon euro tutarında savunma araçları ihracatı için lisans verdi. Yaklaşık yüzde 46’sı AB, NATO üyesi ya da aynı statüdeki ülkelere satıldı. NATO ve AB üyesi olmayan ‘üçüncü ülkelere’ ise 3 milyar 670 milyon tutarında savunma aracı ihraç edildi. Raporlara göre, Almanya’nın en önemli silah alıcısı Suudi Arabistan olurken, Cezayir, Mısır ve Katar Almanya’dan silah alan ülkeler arasında ön sıralarda yer aldı.

Bu haber en son değiştirildi 13 Ağustos 2017 23:33 23:33

Reklam

Önceki Haberler

Hafıza-i Beşer | 18 Mayıs 1973: İbrahim Kaypakkaya işkencede katledildi

Dört ay boyunca süren sorgulaması sırasında defalarca işkenceye maruz kaldı. Mahkemeye çıkartılmasına az bir zaman…

18 Mayıs 2024 14:47

Harkov’da yeni gelişme

Rusya Silahlı Kuvvetleri, son bir günde Harkov bölgesinde bir yerleşim yerini daha kontrol altına aldığı…

18 Mayıs 2024 14:14

Rusya, Deutsche Bank’ın mülklerine el koydu

Rusya, Deutsche Bank'ın varlıklarına, hesaplarına ve mülklerine el koydu.

18 Mayıs 2024 14:03

Cumartesi Anneleri, 999. haftada da adalet istedi

Cumartesi Anneleri 999. haftada da Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi.

18 Mayıs 2024 13:50

Katil İsrail’den Türkiye’ye misilleme: Serbest ticaret anlaşmasını feshedeceğiz

İsrail, Türkiye'nin ticareti durdurma kararına karşılık olarak serbest ticaret anlaşmasını kaldıracağını açıkladı. İki ülke arasındaki…

17 Mayıs 2024 17:56

Menzil’in Karasu’daki tatil köyü tartışmaların odağında: Neden yıkılmıyor?

Sakarya'nın Karasu ilçesi Denizköy sahilinde bulunan Menzil cemaatine ait olduğu iddia edilen 'tatilköyü' tartışmalara yol…

17 Mayıs 2024 17:47
Reklam