Reklam
Kategoriler: Emek Postası

Brezilya’da genel grev hayatı durdurdu

Reklam

Brezilya’da milyonlarca işçinin greve çıkmasıyla birçok şehirde hayat durdu.

Geçtiğimiz yıl Devlet Başkanı Dilma Rousseff’in yargı darbesiyle görevden azledilmesiyle sonuçlanan sürecin ardından göreve gelen Temer hükümeti, farklı zamanlarda yapılan kitlesel gösterilerden sonra bu kez de genel grevle karşı karşıya kaldı.

Temer hükümetinin işçi hakları ve emeklilik sisteminde yaptığı değişikliklere ve “mezarda emeklilik” politikalarına karşı yapılan genel grev, sendikalar tarafından ülke tarihinin en büyük grevi olarak nitelendi.

Birden fazla sendika, devrimci ve komünist partilerin kararıyla örgütlenen greve milyonlarca emekçi katıldı.

Ülkedeki bir çok eyalette toplu taşıma seferleri yapılamazken, devlet okullarında eğitime ara verildi. Banka çalışanları sendikaları da çok sayıda banka şubesinde hizmet verilmediğini duyurdu.

Sao Paulo ve Rio de Janeiro kentlerindeki ana yolları trafiğe kapatarak hükümeti protesto eden protestoculara, polisler göz yaşartıcı gaz ve ses bombaları ile saldırdı.

Greve nasıl gelindi?

En son 22 Mart tarihinde Meclis’ten geçen taşeron çalışma yasasına karşı yapılan eylemlerin sonrasında ise 28 Nisan’da tüm Brezilya genelinde büyük bir grev örgütlenmesi yönünde çağrı yapılmıştı.

Özellikle son dört yıldır ekonomik sıkıntıların ve işsizliğin arttığı Brezilya’da darbe iktidarının attığı adımlar işçi sınıfının haklarını elinden almaya ve sosyal devletçi bazı uygulamaların tırpanlanmasına yönelik. Temer iktidara geldikten sonra Brezilya meclisinden geçen yasalar arasında 20 yıllığına kamu harcamalarının dondurulması, eğitime ve sağlığa devlet tarafından aktarılan paranın kısılması, hastanelerin ve devlet okullarının özelleştirilmesi ile birlikte işçi ücretlerinin düşürülerek çalışma saatlerinin azaltılması gibi başlıklar bulunuyor.

Kamu harcamalarının kısılması ve belediyelere aktarılan paraların azalması ile birlikte işçilerin ve emeklilerin maaşlarında aksamalar başlarken, bazı sağlık kurumları kapatılıyor, bazı okullarda yemek dahi verilemez hale geliyor.

Uluslararası sermayeye hizmet konusunda hiçbir tereddüt taşımayan Temer iktidarının, Brezilyalı patronları memnun etmek için çıkarmak istediği son yasa ise “Mezarda emeklilik yasası.” Ülkemizdekine çok benzer bir şekilde hayata geçirilmek istenen yasada kadınlar ve erkekler için emeklilik yaşı 65 olarak öngörülürken, bir kişinin 49 yıl boyunca çalışmış olması da istenebilecek. Brezilya’da kırsal alanda ortalama yaşam süresinin ise 65 olduğu biliniyor.

Bu haber en son değiştirildi 30 Nisan 2017 20:01 20:01

Reklam

Önceki Haberler

Hafıza-i Beşer | 18 Mayıs 1973: İbrahim Kaypakkaya işkencede katledildi

Dört ay boyunca süren sorgulaması sırasında defalarca işkenceye maruz kaldı. Mahkemeye çıkartılmasına az bir zaman…

18 Mayıs 2024 14:47

Harkov’da yeni gelişme

Rusya Silahlı Kuvvetleri, son bir günde Harkov bölgesinde bir yerleşim yerini daha kontrol altına aldığı…

18 Mayıs 2024 14:14

Rusya, Deutsche Bank’ın mülklerine el koydu

Rusya, Deutsche Bank'ın varlıklarına, hesaplarına ve mülklerine el koydu.

18 Mayıs 2024 14:03

Cumartesi Anneleri, 999. haftada da adalet istedi

Cumartesi Anneleri 999. haftada da Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi.

18 Mayıs 2024 13:50

Katil İsrail’den Türkiye’ye misilleme: Serbest ticaret anlaşmasını feshedeceğiz

İsrail, Türkiye'nin ticareti durdurma kararına karşılık olarak serbest ticaret anlaşmasını kaldıracağını açıkladı. İki ülke arasındaki…

17 Mayıs 2024 17:56

Menzil’in Karasu’daki tatil köyü tartışmaların odağında: Neden yıkılmıyor?

Sakarya'nın Karasu ilçesi Denizköy sahilinde bulunan Menzil cemaatine ait olduğu iddia edilen 'tatilköyü' tartışmalara yol…

17 Mayıs 2024 17:47
Reklam