Reklam
Kategoriler: Emek Postası

DİSK’in kurucusu Kemal Türkler, katledilişinin 37. yılında anıldı

Reklam

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) kurucu genel başkanı Kemal Türkler, katledilişinin 37’inci yıl dönümünde İstanbul’daki Topkapı Mezarlığı’nda mezarı başında anıldı.

22 Temmuz 1980 günü İstanbul Merter’de sabah evinden çıkıp arabasına binerken kurşunlanarak öldürülen Türkler’i anmak için Topkapı Mezarlığı Suriçi kapısı önünde buluşuldu. Anma törenine Kemal Türkler’in kızı Nilgün Soydan Türkler, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Sosyal-İş Sendikası Genel Başkanı Metin Ebetürk, Nakliyat İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, eski DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, sendika üyesi işçiler, Türkiye Komünist Hareketi (TKH) üyeleri ve temsilcileri, sol sosyalist partile ve Kemal Türkler’in sevenleri katıldı.

Türkler’in mezarı başına kadar yapılan yürüyüşte, “Katillerin ipleri sermayenin elinde”, “Ya çete düzeni ya sosyalizm!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Kemal Türkler ölümsüzdür!” sloganları atıldı.

Kemal Türkler’in mezarı başında yapılan saygı duruşunun ardından anmada konuşan Nilgün Soydan Türkler, babası ve DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş’in 70 yıllık tarihini anlatan “Derinden Gelen Kökler” adlı kitabın 10 yıllık çalışmanın ardından bitirildiğini belirterek, hazırlıkta emeği geçenlere teşekkür ederken, “Sizlerin huzurunda babama bu haberi vermiş olmakla birlikte adalet arayışımızın hala devam ettiğini de iletiyorum. Nilgün Soydan Türkler olarak ben de ‘Adalet Yürüyüşü’ne katkıda bulundum. Ama görünen o ki 37 yıldır süren adalet arayışımız uzunca bir süre daha devam edecek” ifadelerini kullandı.

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu da, Türkler’in emeklerinin unutulmadığını dile getirirken, Türkler’i katledenlerin arkasında yatan gücün halen açığa çıkmadığını vurguladı. Serdaroğlu, sendikalaştıkları için işten atılan işçilere ve yasaklanan grevlere dikkat çekerek, “Eğer bir ülkeyi yöneten şahsiyet çıkıp ‘grevlerinizi yasaklıyorum’ diyorsa, işveren bunlardan cesaret alıyor ve ‘sendikalaşmayı yasaklıyorum’ diyor” diyerek, buna karşı direnişlerine devam edeceklerini söyledi.

Serdaroğlu, Kemal Türkler’in anısına hitaben de, “Sevgili başkanım belki hedeflerimize ulaşamadık. Belki sınıfsız, savaşsız, sömürüsüz ve barış içinde yaşanacak bir dünyayı yaratamadık ama ilkelerimizden de taviz vermedik” diye konuştu.

Anmada son olarak söz alan DİSK Başkanı Kani Beko da DİSK’in hazırlayıp dün kamuoyuyla paylaştığı OHAL raporunu hatırlatarak, OHAL sürecinde baskı, yasak ve ihraçlarda yaşanan artışa dikkat çekti.

Tören, Türkler’in mezarına karanfiller bırakılmasının ardından sona erdi.

Bu haber en son değiştirildi 25 Temmuz 2017 16:58 16:58

Reklam

Önceki Haberler

Katil İsrail’den Türkiye’ye misilleme: Serbest ticaret anlaşmasını feshedeceğiz

İsrail, Türkiye'nin ticareti durdurma kararına karşılık olarak serbest ticaret anlaşmasını kaldıracağını açıkladı. İki ülke arasındaki…

17 Mayıs 2024 17:56

Menzil’in Karasu’daki tatil köyü tartışmaların odağında: Neden yıkılmıyor?

Sakarya'nın Karasu ilçesi Denizköy sahilinde bulunan Menzil cemaatine ait olduğu iddia edilen 'tatilköyü' tartışmalara yol…

17 Mayıs 2024 17:47

TKH’den Kobani Davası açıklaması: İstibdat rejiminden kurtuluş emekçilerin ortak devrimci mücadelesinde

Türkiye Komünist Hareketi'nden (TKH) Kobani Davası sonrasında yapılan açıklamada, " verilen kararın siyasi olduğu ve…

17 Mayıs 2024 17:43

Beş ilde gençlik ‘Laiklik Özgürlüktür’ demek için buluşuyor

TKH Gençliği ve Sosyalist Liseliler tarafından düzenlenen 'Laiklik Özgürlüktür' buluşmaları başlıyor. Beş ilde yüzlerce gencin…

17 Mayıs 2024 17:34

DSÖ: Gazze’deki hastanelerin yakıta ihtiyacı var

DSÖ Sözcüsü Tarik Jasarevi, İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de, hastanelerin yakıta ihtiyaç duyduğunu belirterek "Yakıtları olmazsa…

17 Mayıs 2024 16:54

Gerici Bakan Tekin, öğretmenlere savaş açtı

Daha birkaç ay önce kamuda 68 bin öğretmen açığı olduğunu söyleyen Tekin, bundan böyle yılda…

17 Mayıs 2024 16:11
Reklam