Emine Erdoğan 'doğum uzmanı' oldu: Asıl olan normal doğumdur

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, doktorlara 'doğum' yöntemleri için 'tavsiye'lerde bulundu.

Emine Erdoğan 'doğum uzmanı' oldu: Asıl olan normal doğumdur

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, sezaryen doğuma adeta savaş açan AKP’nin ‘kadınların doğum yapma’ şekilleriyle ilgili hastane ve doktorlara verdiği talimatlara destek geldi. Erdoğan, “Bir hayat kurtarma ameliyatı olarak bilinen sezaryen, maalesef tercih edilebilir bir doğum şeklini almıştır. Oysa asıl olan müdahalesiz normal doğumdur.” dedi.

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’na (TÜSEB) bağlı Türkiye Anne, Çocuk ve Ergen Sağlığı Enstitüsünce düzenlenen “Doğum Şekli Tercihinin Multidisipliner İrdelenmesi Çalıştayı”nda konuşan Emine Erdoğan, Türkiye’de her iki çocuktan birinin sezaryen ile dünyaya geldiğini söyleyerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Oysa şartlar elveriyorsa normal doğum, bebek için en iyi sağlık güvencesidir. Sayısız faydaları da vardır, mesela anne sütünün gelmesini sağlayan hormonal yapıyı tetikler. Uzmanlar, normal doğum ve anne sütünün, hayat boyu sağlık rotamızı belirlediğini söylüyorlar. O halde, neden çocuklarımızı hayata yenilgiyle başlatıyoruz? Kadınlarımızı normal doğum mucizesini yaşamaktan, çocuklarımızı da yaşam boyu sağlıklarını etkileyecek faydalardan mahrum ediyoruz?

Ne yazık ki sezaryen, pratik, çabuk ve ağrısız bir doğum şekli olarak tanıtılmaktadır. Elbette bu, kadınlarımıza görünüşte daha konforlu, planlanabilir bir imkan gibi gelebilir fakat zaruret olmadıkça bu tercihler bize daha büyük bedeller ödetmektedir. Bu konuda çok yönlü bir bilinç devrimine ihtiyacımız var.”

Doktorlara akıl verdi: Akupunktur, suda doğum için cesaretlendirin

Salonda bulunan doktorlara da seslenen Emine Erdoğan, “Toplumun sizlerin rehberliğine ihtiyacı var. Bilim insanları olarak kadınlarımıza, sezaryenin bir talep konusu değil, zorunluluk gereği olabileceğini lütfen anlatın. Suda doğum, nefes egzersizleri, akupunktur gibi doğumu kolaylaştıran uygulamalarla onları doğal yöntemler konusunda cesaretlendirin.” diye konuştu.