Esad'dan Astana görüşmelerine ilişkin açıklama

Suriye lideri Beşar Esad, Fransız parlamenterlerden oluşan bir heyeti Şam'da kabul ettikten sonra Fransız medyasına açıklamalarda bulundu.

Esad'dan Astana görüşmelerine ilişkin açıklama

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Fransız parlamenterlerden oluşan bir heyeti Şam’da kabul ettikten sonra Fransız medyasına açıklamalarda bulundu.

SANA‘da yer alan habere göre Esad, Fransız heyetinin ziyaretinin, Fransa’nın Suriye’ye yönelik tutumunu değiştirmesine yardımcı olacağını umduğunu söyledi.

Dünyadaki her şeyin, Suriye’ye bakarak her seviyede değiştiğine dikkat çeken Esad, buna rağmen Fransız yönetiminin hâlâ pozisyonunu değiştirmediğine ve gerçeklerden kopuk “eski dili” konuşmaya devam ettiğine dikkat çekti.

Tarihteki bütün savaşların kötü olduğuna dikkat çeken Suriye lideri, kendi ülkesini savunmak gibi soylu bir nedenle olsa dahi savaşın kötü bir şey olduğunu vurguladı.

Esad, Vadi Barada’da savaşın devam etmesini de, silahlı grupların Şam’da yaşayan 5 milyon insanın suyunu kesmesi ve ordunun da bunun için bölgeyi kurtarmak için operasyona başlamasına bağladı.

“Suriye’nin her karış toprağını kurtaracağız”

Rakka’yı ne zaman kurtaracakları yönündeki bir soruya, “Anayasaya ve yasalara göre, Suriye topraklarının her karışını kurtarmak zorundayız” cevabını veren Esad, buna rağmen askeri olarak bazı öncelikleri olduğunu hatırlattı.

Astana’da başlayacak müzakerelerle ilgili olarak “Her şeyi görüşmeye hazırız” diyen Esad, “Ancak karşımızda kim olacak?” sorusunu sordu.

Muhalefetin “gerçek”, yani Suriye’de kökü olan bir muhalefet olması gerektiğini savunan Esad, karşılarına oturacak muhalefetin Amerikan, İngiliz ya da Suudi muhalefeti olmaması gerektiğini söylerek, müzakerelerin seyrinin buna bağlı olduğunu kaydetti.

Esad, kendi pozisyonunun tartışılmasının da anayasa ile ilgili olduğunu, anayasa değişmeden bunun tartışılamayacağını, her anayasanın da bir referanduma ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Esad, Fransa’nın yeni cumhurbaşkanı adaylarından Francois Fillon’un “teröristlere” karşı savaşta farklı bir pozisyon aldığını ve bundan memnuniyet duyacaklarını söylerken, buna rağmen temkinli yaklaşmak gerektiğini ve daha önce de yetkililerin bir şey söylerken tam tersini icra ettiklerini gördüklerini kaydetti.