Fehmi Koru: Pek çok kişi "Cumhurbaşkanı keşke süreci durdursa" diyor

Fehmi Koru, çevresindeki pek çok kişinin "Cumhurbaşkanı keşke süreci durdursa" diye konuştuğunu yazdı.

Fehmi Koru: Pek çok kişi

Başkanlık sistemini içeren anayasa değişikliğine ilişkin teklif Saray’a gönderileli 5 gün olmasına rağmen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından imzalamaması soru işaretlerine yol açarken, AKP kulislerinden ilginç bir iddia geldi.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e yakın olduğu iddia edilen ve AKP’de parti yönetiminin mesafeli olduğu bilinen isimlerden Fehmi Koru, çevresindeki pek çok kişinin “Cumhurbaşkanı keşke süreci durdursa” diye konuştuğunu yazdı.

Koru kendi internet sitesinden kaleme aldığı yazıda, sürekli AKP’ye oy veren insanların bile tereddüt içinde olduklarını öne sürerek referandumun iktidar için taşıdığı risklere dikkat çekti.

Koru’nun “Her geçen gün azalacağına tereddütler artıyor.. Referandum yapılmasa olmaz mı?” başlıklı yazısının o bölümü şöyle:

Halen geçerli anayasamızın 104. maddesinde konuya ilişkin şu cümle yer alıyor: “Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları gerekli gördüğü takdirde halkoyuna sunmak…”

Buradan çıkan sonuç şu: Cumhurbaşkanı gerekli görmezse referandum sürecini durdurabilir.

Referanduma sunulacak değişiklik paketi üzerine yapılan ilk oturumda partisi adına konuşan CHP’nin eski genel başkanı Deniz Baykal, daha sonra, Meclis’in acele etmeyişine bakıp “Keşke Cumhurbaşkanı’na gönderilmese” temennisinde bulunmuştu.

Şimdi de pek çok kişi “Cumhurbaşkanı keşke süreci durdursa” diyor.

Kulaklarımla işittim, böyle deniyor…

AK Parti’ye oy vermeye alışmış insanların bile tereddütlerini belli ettikleri bir ortamda referanduma gidilecek… Benim temasta bulunduğum insanlardan bir bölümü bu paketin gerekliliği konusunda ikna olmuş görünmüyorlar. Önümüzdeki zaman dilimi, ne yapılırsa yapılsın, onları ikna etmeye yetmeyebilir.

Hükümetten isimlerin, özellikle Başbakan Binali Yıldırım ile yardımcısı Numan Kurtulmuş’un “Kimlerin ‘hayır’ dediğine bakıp oyunuzu öyle kullanın” tavsiyesi de tam tersi bir etki bırakıyor olabilir…

İnsanlar PKK=HDP denklemini tam algılayamayabilir; daha da önemlisi, uzaktaki örgütlerin eğilimine bakmak yerine.. yakınlarında bulunanlardan mütereddit olanların tereddütlerinden etkilenme ihtimalinin büyük oluşudur.

Referandumun AK Parti iktidarının 15. yılında yapıldığı unutuluyor; bıkkınlık da beklenmeyen bir rol oynayabilir sandığa yansıyacak oylarda…