Hindistan'da 50 bin kişi 3 gün boyunca işçi düşmanı hükumeti protesto edecek
10 merkez sendikanın çağrısıyla parlamento binası önünde 3 gün boyunca kitlesel gösteriler yapılacak.
10 merkez sendikanın çağrısıyla parlamento binası önünde 3 gün boyunca kitlesel gösteriler yapılacak.
Hindistan’da işçi sendikalarının 10 çatı örgütü, merkezi hükümetin işçi ve halk karşıtı politikalarını protesto etmek için yarın başlayacak 3 günlük dev protestolar düzenliyor.
Parlamento binası önünde yapılacak “dharna” eylemlerine 50 bin civarında emekçinin katılması bekleniyor. (Dharna, Hindistan halklarının kültüründe yer alan ve bir protesto biçimi olarak daha ziyade Gandhi döneminde yaygınlaşan “suçlunun evinin/kapısının önünde ölene kadar oturmak ya da açlığa yatmak anlamında bir eylem biçimine verilen isim)
10 merkez sendikanın ortak yaptığı açıklamada “merkezi hükümet özellikle son 8 yıldır sistematik biçimde işçi ve halk karşıtı politikaları uyguluyor. Tüm uyarılarımıza ve yapılan görüşmelere rağmen bu tutumundan vazgeçmiş değil. ‘İş yaşamını canlandıracağız’ gerekçesiyle işçilere, emekçilere, yoksul köylülere kölelik koşulları dayatılıyor. Aylar öncesinden duyurduğumuz gibi aşama aşama mücadelemizi büyüteceğiz. Hükümet bizi dikkate almazsa ülke çapında süresiz genel grevin hazırlığına girişeceğiz” ifadelerine yer verildi.
3 günlük dev gösterilere her gün farklı eyaletlerden sınıfın değişik değişik bölüklerinin katılım göstereceği belirtildi. Kömür, çelik, ulaşım, hizmet, inşaat, demiryolları ve daha pek çok sektörden işçiler greve çıkıp gösterilere katılacaklar.
Karar Ağustos ayında alınmıştı
9-10-11 Kasım protestolarının kararı, Yeni Delhi’deki Talkatora Stadında yapılan Ulusal İşçi Konvansiyonu toplantısından sonra ilan edilmişti. Merkezi işçi sendikalarının (CITU, AITUC, INTUC, HMS, AIUTUC, TUCC, SEWA, AICCTU, UTUC ve LPF) açıkladıkları ortak bildirge, kamu çalışanlarının ulusal federasyonları ile telekomünikasyon, kömür, çelik, ulaşım ve inşaat gibi bir çok sektörü kapsıyor.
Ortak bildirgede yer verilen talepler, düşük ücretler, sosyal güvenlik haklarının budanması, kötü çalışma koşulları, özelleştirme ve kitlesel ölçekte işten atmalar konularında yoğunlaşıyor.
Son yıllarda bu sorunlara yönelik Hindistan işçi sınıfının çeşitli bölükleri çok sayıda grev eylemi düzenledi. Bildirge işçi lehine çözülmesi gerekli bu sorunların toplamına yönelik “merkezdeki yönetici rejim, ülkenin emekçilerinin hakları ve geçimi üzerine saldırılarını arttırıyor” tespiti yapıyor.
İşsizliğin arttığına dikkat çeken bildirge, “İşçi karşıtı iş kanunu reformları ve mevcut yasal Sosyal Güvenlik haklarının budanması kabul edilemez“ diyor.