Almanya’da 2 ay önce gerçekleşen seçimlerin ardından koalisyon hükümeti kurmak için masaya oturan Hristiyan Demokratlar, Hür Demokratlar ve Yeşiller arasındaki görüşmeler sonuçsuz kaldı. Berlin’de erken seçim tartışmaları başladı.
Almanya’da 24 Eylül’de gerçekleşen seçim sonucunda, devam eden koalisyon görüşmeleri olumsuz sonuçlandı. Hür Demokrat Parti (FDP) lideri Christian Lindner koalisyon görüşmelerinden çekildiklerini açıkladı. Lindner, koalisyon görüşmeleri sonucunda “Yanlış yönetmektense hiç yönetmemek daha iyidir” dedi.
Bu durumsa Almanya’da erken seçim iddialarını gündeme getirdi. Sosyal Demokratların (SPD), yabancı düşmanı politikalarıyla tanınan Almanya için Alternatif’ın(AfD) ve Sol Parti’nin (Die Linke) seçim sonrası Merkel ile koalisyon yapmayacaklarını açıklamışlardı. Bu durumda, bu partilerin fikirlerinin değişmemesi halinde Merkel’in elinde koalisyon yapabileceği bir durum kalmıyor. Bunun yanında Merkel’in azınlık hükümeti kurabilme imkanı da oldukça zor.
Şimdi ne olacak?
Deutsche Welle Türkçe‘nin aktarımına göre, Almanya’da hükümet kurulabilmesi için geçerli olan senaryo şu şekilde:
Almanya anayasasının 63’üncü maddesine göre Almanya Cumhurbaşkanı’nın önce başbakanlık için bir aday önermesi gerekiyor. Eğer parlamentonun yarısından fazlası bu kişiyi onaylarsa, cumhurbaşkanının adayı başbakan olabiliyor. Eğer onaylanmazsa, seçimin ikinci aşamasına geçiliyor.
Bu durumda parlamentonun, çoğunluk oyunu alabilecek bir başbakan adayı üzerinde uzlaşabilmesi için önünde iki haftası bulunuyor. Oy ya da aday sayısında bir sınırlamanın olmadığı bu aşamada da mutlak çoğunlukla bir isim seçilemezse, üçüncü ve son aşama başlıyor. Bu aşamada görece çoğunluk yeterli oluyor. Yani adaylar arasında en fazla oyu alan isim, başbakan oluyor.
Ancak parlamentoda görece çoğunlukla başbakan seçilmesi durumunda, cumhurbaşkanına kritik bir görev düşüyor. Cumhurbaşkanı, bu kişiyi azınlık hükümetinin başbakanı olarak atama ya da parlamentoyu feshetme arasında bir tercih yapacak. İkincisine hükmetmesi hâlinde, 60 gün içinde yeni seçimlere gidilecek.
Metro İstanbul’da Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde işveren tarafından herhangi bir teklif sunulmaması üzerine Demiryol-İş Sendikası'na…
Tutuklanan arkadaşlarının serbest bırakılmasını talep eden üniversite öğrencileri Kadıköy Festival Park'ta dayanışma sahnesi kurdular
Laiklik Meclisi İzleme Merkezi tarafından düzenli periyotlarla hazırlanan Laiklik İhlalleri Raporu'nun Şubat 2025 dönemine ait…
ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye Büyükelçisi adayı Thomas Barrack, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonunda yaptığı…
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ekrem İmamoğlu ve çalışma arkadaşlarının gözaltına alınıp tutuklanmasının ardından süren eylemlere katılan…
İBB'ye yönelik operasyonların ardından başlayan protestolarda tutuklanan öğrencilerden birinin cezaevinde saldırıya uğradığı iddia edildi. Yaşananları…