Reklam
Kategoriler: Dış Açı

Hükümet kurulamayan Almanya’da erken seçim gündemde

Reklam

Almanya’da 2 ay önce gerçekleşen seçimlerin ardından koalisyon hükümeti kurmak için masaya oturan Hristiyan Demokratlar, Hür Demokratlar ve Yeşiller arasındaki görüşmeler sonuçsuz kaldı. Berlin’de erken seçim tartışmaları başladı.

Almanya’da 24 Eylül’de gerçekleşen seçim sonucunda, devam eden koalisyon görüşmeleri olumsuz sonuçlandı. Hür Demokrat Parti (FDP) lideri Christian Lindner koalisyon görüşmelerinden çekildiklerini açıkladı. Lindner, koalisyon görüşmeleri sonucunda “Yanlış yönetmektense hiç yönetmemek daha iyidir” dedi.

Bu durumsa Almanya’da erken seçim iddialarını gündeme getirdi. Sosyal Demokratların (SPD), yabancı düşmanı politikalarıyla tanınan Almanya için Alternatif’ın(AfD) ve Sol Parti’nin (Die Linke) seçim sonrası Merkel ile koalisyon yapmayacaklarını açıklamışlardı. Bu durumda, bu partilerin fikirlerinin değişmemesi halinde Merkel’in elinde koalisyon yapabileceği bir durum kalmıyor. Bunun yanında Merkel’in azınlık hükümeti kurabilme imkanı da oldukça zor.

Şimdi ne olacak?

Deutsche Welle Türkçe‘nin aktarımına göre, Almanya’da hükümet kurulabilmesi için geçerli olan senaryo şu şekilde:

Almanya anayasasının 63’üncü maddesine göre Almanya Cumhurbaşkanı’nın önce başbakanlık için bir aday önermesi gerekiyor. Eğer parlamentonun yarısından fazlası bu kişiyi onaylarsa, cumhurbaşkanının adayı başbakan olabiliyor. Eğer onaylanmazsa, seçimin ikinci aşamasına geçiliyor.

Bu durumda parlamentonun, çoğunluk oyunu alabilecek bir başbakan adayı üzerinde uzlaşabilmesi için önünde iki haftası bulunuyor. Oy ya da aday sayısında bir sınırlamanın olmadığı bu aşamada da mutlak çoğunlukla bir isim seçilemezse, üçüncü ve son aşama başlıyor. Bu aşamada görece çoğunluk yeterli oluyor. Yani adaylar arasında en fazla oyu alan isim, başbakan oluyor.

Ancak parlamentoda görece çoğunlukla başbakan seçilmesi durumunda, cumhurbaşkanına kritik bir görev düşüyor. Cumhurbaşkanı, bu kişiyi azınlık hükümetinin başbakanı olarak atama ya da parlamentoyu feshetme arasında bir tercih yapacak. İkincisine hükmetmesi hâlinde, 60 gün içinde yeni seçimlere gidilecek.

Reklam

Önceki Haberler

Yurtsever gazetesinin 8. sayısı çıktı: İşte 22 yıllık AKP iktidarı!

Aylık olarak yayımlanan Yurtsever gazetesinin 8. sayısı "İşte 22 yıllık AKP iktidarı" manşetiyle ve 1…

15 Mayıs 2024 09:27

ÖZEL HABER | Yandaşlara kaynak tasarruf tanımıyor: MEB eğitimleri özel otellerde!

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sürekli yapılan hizmet içi eğitimler, bugüne kadar Öğretmen Evleri’nde ve Hizmet…

15 Mayıs 2024 09:00

GÖRÜŞ | Av. Doğan Erkan: AKP yeni anayasa yapabilir mi?

AKP’nin iktidar öncesi ve ilk iktidarı dönemi siyasal/ideolojik programının asıl kaynağını göremeyen kesimler bir tarafa…

15 Mayıs 2024 08:00

RÖPORTAJ | Üniversite ve liseli gençlik iddialı: Çaresiz olmadığımızı göstermek için bir araya geliyoruz

"Laiklik başlığı gençlik adına en kritik başlıklardan biri. Çünkü laikliğin hedef alınmasının temel sebeplerinden birisi…

15 Mayıs 2024 07:25

Yeni Ülke dergisinin 29. sayısı “Devlet ve İktidar” dosya konusu ile çıktı

İki aylık fikir dergisi Yeni Ülke'nin 29. sayısı yayımlandı.

14 Mayıs 2024 22:36
Reklam