"İlericilik Mücadelesinde Kadınlar" kitabı yayınlandı

İKD Kitaplığı'nın ilk kitabı olan "İlericilik Mücadelesinde Kadınlar" çıktı.

İlerici Kadınlar Derneği (İKD) tarafından hazırlanan ve farklı yazarların makalelerine yer verilen “İlericilik Mücadelesinde Kadınlar” kitabı yayınlandı.

Geçtiğimiz dönem İKD tarafından düzenlenen Beria Onger Kadın Akademisi’nde düzenlenen seminerleri veren eğitmenler tarafından hazırlanan makaleler, Akademiye giriş dersi (Nimet Çakılkaya), Kadınlar medyaya bakıyor (Tülin Tankut), Kapitalizmin ruh sağlığına etkileri (Oya Pakyürek), Kapitalist sistemde ebeveynlik, çocuk ruh sağlığı ve eğitimi (Oya Pakyürek), Kadının insan hakları (Selmin Cansu Demir), Türkiye’de kadın emeği (Gamze Yücesan Özdemir), Gericilik kıskacında kadın (Semiha Özalp Günal), Savaş, göç, emperyalizm ve kadın (Umut Kuruç), Kadın mücadeleleri tarihi (Hanife Şahan), Kadın sorununda yöntem sorunu (Hande Durna), Önemli bir deneyim: Tarihsel İKD (Naciye Babalık), Bugün Türkiye’de İKD’li olmak (Nuray Yenil) başlıklarını taşıyor.

Kadın sorununa Marksist bakış açısıyla yaklaşımı temel alan Beria Onger Kadın Akademisi, Türkiye tarihinde İlerici Kadınlar Derneği’nin mücadele deneyimi ile bugünkü kadın mücadelesini buluşturması açısından önem taşıyor.

“İlericilik Mücadelesinde Kadınlar” kitabı şu giriş yazısı ile yayınlandı:

Ülkemizde kadınların mücadele örgütü olarak İlerici Kadınlar Derneği’ni yeniden kurma kararı ile birlikte bu mücadelenin içinde yer alacak kadınların eğitiminin ve bilinçlenmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorduk. Bu nedenle bundan bir yıl önce İKD’nin kuruluşunu gerçekleştirmemizin hemen ardından başladığımız hazırlıklarla beraber Beria Onger Kadın Akademisi’ni geçtiğimiz yaz sonu itibariyle hayata geçirdik.

Akademi ilk dönem programında kadın sorununu güncel ve tarihsel yönleri ile ele aldı, kadınların bugün yaşadıkları sıkıntılara, karşı karşıya kaldıkları saldırılara farklı bir perspektiften bakıp birlikte değerlendirme yapmayı amaçladı. Bu dönem boyunca ders veren eğitimcilerimiz, yaptıkları sunumları kaleme aldılar ve bu kitap böyle ortaya çıktı.

Kadınların hayatın her alanında daha fazla sözünü söyledikleri, tartıştıkları, inisiyatif aldıkları, kendilerini geliştirdikleri günlere özlemimizle bu Akademi’yi kurduk. Eminiz ki özlemlerimizin gerçekleşmesinde Beria Onger Kadın Akademisi önemli bir kilometre taşı olmaya devam edecek.

AKP gericiliğine karşı verilen mücadelede örgütlenmesini büyüten İKD’nin çıkarttığı kitap aynı zamanda “İKD Kitaplığı”nın birinci kitabı. Önümüzdeki günlerde İKD Kitaplığı’ndan yeni eserler okuyucuların ilgisine sunulacak.