İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası genel merkez binasını bugün açıyor!
19 Kasım 2017 tarihinde İstanbul Mecidiyeköy'de İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası'nın genel merkez açılışı yapılıyor.
İnşaat ve yapı işleri sektöründe 4 yıldır dernek olarak sürdürdükleri mücadelelerine geçtiğimiz Eylül ayında sendikalaşarak devam etme kararı alan inşaat işçileri, İstanbul’da sendikalarının genel merkez binasını açmaya hazırlanıyor.
24 Eylül’de resmi olarak kurulan İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İyi-Sen) üzerinden geçen kısa zamana rağmen inşaat işçilerinin çalışma hayatlarında ve örgütlü mücadelesinde birçok önemli çalışmaya imza attı. Ülke genelinde kısa sürede sektörden çok sayıda işçinin umudu haline gelen sendika, çalışmalarının bir sonucu olarak, 19 Kasım pazar günü İstanbul Mecidiyeköy’de genel merkez binasını açılıyor.
İyi-Sen’den açılışla ilgili kamuoyuna yapılan yazılı açıklamada “İnşaat işçisi sömürülerek, ölerek değil, mücadele ederek gündem olacaktır. Başlattığımız mücadeleyi tüm şantiyelerde büyütme ve ileri taşıma iddiasıyla yolumuza devam ediyoruz.” ifadeleri yer aldı.
Bina açılışı için çalışmalar bütün hızıyla devam ederken, İyi-Sen Yönetim Kurulu Üyesi Ali Öztutan ile dernekten sendikaya geçiş sürecini, inşaat işçilerinin yaşadığı problemleri, sendikanın hedefleri ve şube açılışı ile ilgili görüştük.
Türkiye’nin dört bir yanında inşaatlar yükseliyor ve şirket sahipleri bu inşaatlardan kucak dolusu para kazanıyorlar. Peki bu kazanç inşaat işçilerine nasıl yansıyor? Daha doğrusu inşaat işçilerinin payına bu zenginlikten ne düşüyor? İşçilerin inşaat sektöründeki sorunlarından bahsedebilir misiniz?
Türkiye ekonomisinin parlayan yıldızı olarak pazarlanan inşaat sektörü inşaat işçilerini sömürünün ve sefaletin esiri haline getirdi. İnşaat patronları inşaat işçilerin emekleriyle zenginliklerine zenginlik katarken inşaat işçilerinin kölelik koşullarında çalıştırıyor. İnşaat sektöründe karşılaştığımız güncel sorunlar sömürüye, ücretlerinin ödenmemesine, sigorta primlerinin eksik yatırılmasına, sağlıklı beslenme ve barınma ihtiyaçlarının karşılanmamasına, işçi cinayetlerine ve kazaları, çalışma koşullarının dayattığı barınma ve sağlık sorunları, ödenmemiş ücretler iş cinayetleri ve birçok haksız uygulama oluyor.
Resmi olarak 24 Eylül 2017 tarihinde kuruldunuz. Henüz tam tamına 2 ay bile geçmeden genel merkez binanızı açıyorsunuz. Bundan önce bir dernek olarak faaliyet yürütüyordunuz? Dernekten sendikaya dönüş kararınızın gerekçelerini öğrenebilir miyiz?
İnşaat ve Yapı İşçileri Derneği faaliyet gösterdiği dört yıl boyunca para babası patronların hak gasplarına karşı inşaat işçileri içerisinde örgütlü bir güç haline geldi. Bahsettiğimiz sorunların yaşandığı birçok şantiyede işçilerinin sözü oldu ve yaşanılan hak ihlallerine karşı işçilerle birlikte verilen mücadelede birçok kazanım elde ederek, inşaat işçisinin kaderinin boyun eğmemek olduğunu gösterdi.
Dernek olarak geçirdiğimiz dört yıl ciddi deneyimlerimizi ve birikimlerimiz edindiğimiz bir süre oldu. Elde ettiğimiz bu deneyim ve birikim inşaat sektöründe dernekten sendikal mücadeleye geçiş kararımızda büyük bir rol oynadı. Türkiye’deki İşçi sınıfı tarihine baktığımızda mücadele ile kazanılmış yasal haklar bulunuyor. Örgütlenme, çalışma koşullarının düzeltilmesi ve toplu iş sözleşmesi hakkı gibi. Bu nedenle dernek olarak mücadelenin yeterli yasal formları olmaması bizi sendika kurmaya yönlendiren neden oldu. Sendikal mücadeleyle birlikte İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası işçilerin maruz bırakıldığı her türlü hukuksuzluğa karşı inşaat işçisinin örgütlü mücadele edeceği bir araç olacaktır. Tam da bu nedenle sendikamızı kurduğumuzu söyleyebiliriz.
Başka şube açılışlarınız da olacak mı?
Kurulduğumuz günden bugüne geçen iki aylık sürede birçok ilde yaşayan inşaat işçilerinden sendikamıza yoğun ilgi ve talep ile karşılaştık. Diyarbakır, Adana, Mersin, Muğla, Bursa, Ankara’da inşaat işçileri buluştuk ve toplantı gerçekleştirdik. Bu doğrultuda İstanbul ile sınırlı kalmayacağız. Önümüzdeki yıl içerisinde birçok il ve ilçede şube açılışlarımızı gerçekleştireceğimizi tüm inşaat ve yapı işçilerine buradan duyurmuş olalım.
Bina açmak işi genelde zahmetli ve imece usulüyle yapılan bir iştir. Eksiklikleriniz var mı?
İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası herhangi bir siyasi parti, vakıf vb. kuruluştan kendisine gelir sağlayan bir sendika olmadığından sizin de dediğiniz gibi imece usulüyle, dayanışma ile maddi gücünü oluşturmaktadır. Bu anlamda bazı maddi yetersizliklerimiz oluşabilmektedir. Bu nedenle sendika üye ve dostlarımızın maddi katkıları büyük önem taşır. Sendikamıza bağış veya destek olmak isteyen dostlarımız Sendikamız ile iletişime geçerek sendikamıza katkıda bulunabilirler.
İnşaat işçileri size nasıl, hangi yolla ulaşabilir? Sendikaya örgütlenmek için yapmamız gerekenleri özetleyebilir misiniz.
Çalıştığı şantiyede ve iş yerinde bir dizi haksızlığa ve sömürüye uğrayan inşaat işçileri ancak örgütlü mücadele ederek karşılaştıkları bu kölelik düzenini değiştirebilir. Bu nedenle biz tüm inşaat işçilerini İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikasında örgütlü mücadeleye davet ediyoruz. Sendikamızın sosyal medya hesaplarından, irtibat numarasından ya da yeni açılacak binamıza gelip bize ulaşabilirler.
Mücadelenizde başarılar dileriz.