İran'dan Katar'a destek açıklaması: Yanınızdayız!

İran Cumhurbaşkanı, Ktar'a uygulanan ablukanın "kabul edilemez" olduğunun altını çizdi.

İran'dan Katar'a destek açıklaması: Yanınızdayız!

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Katar Emiri ile bölgede gerçekleşen son olayları konuşmak üzere bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Gerçekleşen telefon görüşmesinde, Katar’a uygulanan ablukanın “kabul edilemez” olduğunu savunan Ruhani, İran’ın hava, kara ve deniz sahasının dost ve komşu diye tanımladığı Katar’a daima açık olduğunun altını çizdi.

İran Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamaya göre, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani’nin talebi üzerine yapılan görüşmede, Ruhani, “Tahran’ın Katar devleti ve milletinin yanında olduğunu” ifade etti. Ruhani, “Bölge ülkeleri arasında bir ihtilaf söz konusuysa baskı, tehdit veya yaptırım ihtilafı çözmek için doğru bir yöntem değil” diye konuştu.

Bölge ülkelerini aşırılıktan uzak durup rasyonel olamaya çağıran Ruhani, sorunların ‘diyalogla’ çözülmesinin de altını çizdi. Ruhani, ülkesinin bölgede huzurun sağlanmasına yardımcı olabilecek her türlü işbirliğine hazır olduğunu söyledi.

Katar Emiri Al Sani ise, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin bu desteğine teşekkür ederek İslam dünyasının zorlu bir süreçten geçtiğini ve ülkesinin sorunları hakkında işbirliğine hazır olduğunu belirtti.

Hatırlanacağı üzere Suudi Arabistan öncülüğünde Katar’la diplomatik ilişkilerini kesen bazı Arap ülkeleri,  ilişkilerin normalleşmesi için bu ülkeye 13 maddelik bir talep listesi iletmişti. Listedeki başlıca talepler arasında ise Katar’ın İran’la ilişkilerini kesmesi ve Türkiye’nin Katar’daki askeri varlığına son verilmesi isteniyor.