İşçi düşmanı AKP'den patronlara dev kıyak: İş güvenliği 2020'ye erteleniyor!

AKP son dakika önergeleri ile iş güvenliği yasasının uygulamalarını ertelemek istiyor.

İşçi düşmanı AKP'den patronlara dev kıyak: İş güvenliği 2020'ye erteleniyor!

İşçi sağlığı ve iş güvenliği için çıkartılan “İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası” bir kez daha erteleniyor. 1 Temmuz 2016 ve 1 Temmuz 2017’de hayata geçmesi öngörülen yasanın en kritik maddelerinin uygulanması 7 Temmuz 2020 yılına erteleniyor. Ertelemenin sebebi olarak 2019 seçimleri öncesinde gerici AKP iktidarının patronlarla arasını bozmamayı istemesi olarak görülüyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin istediği oldu

İş kazalarının önlenmesi ve işçi sağlığının korunmasına yönelik düzenlemenin toplamda 8 yıl ertelenmesinin önünü açan madde, zeytinlik alanları riske atan üretim reformu tasarısının içine son dakika önergesiyle eklendi.

Patronların örgütü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) isteğiyle torba tasarıya eklendiği belirtilen yeni maddeyle iş güvenliğine ilişkin iki önemli konuda geri adım atılmış oldu.

Hükümetin 2012 yılında çıkardığı iş güvenliği yasasına göre, 10’dan az işçi çalışan az tehlikeli iş kolundaki yerleri işletenler, önümüzdeki 7 Temmuz 2017 tarihine kadar iş güvenliği ve işçi sağlığı alanında üniversitelerden eğitim alarak, iş güvenliği konusunda uzmanlaşacaklardı. Böylece, bu küçük dükkan ve işletmeler, sahibi oldukları işyerlerini, çalıştırdıkları işçiler için güvenli bir alana dönüştüreceklerdi. İkinci ve daha önemli olan ise 10’dan fazla 50’den az işçi çalıştıran az tehlikeli işletmeler ise aynı tarihe kadar iş yerinde güvenliği ve sağlık koşullarını sağlaması için, birer adet iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimiyle anlaşacaktı. Hükümet, gelecek ay başlayacak bu uygulamayı 3 yıl sonrasına, yani 7 Temmuz 2020’ye erteledi.

50 işçi çalışan yere de aynı muamele

2012 yılında çıkarılan yasadaki ikinci geri adım ise, 10’dan fazla 50’den az işçi çalıştıran patronlara sağlanan avantajla gerçekleşti. Eklenen maddeye göre, 50’den az işçi çalıştıran bu işletmeler de tıpkı 10’dan az işçi çalıştıran küçük dükkan ve büro sahipleri gibi iş yerlerindeki iş güvenliği ve işçi sağlığını, dışarıdan uzmana yaptırmayacak, kendi alacağı eğitimle kendisi sağlayacak. Dilerlerse bu görevi, zaten çalıştırdıkları bir işçiyle de yürütebilecekler.

İki madde TBMM Genel Kurulu’nda da kabul edilirse, 10 ve daha az işçi çalıştıran esnaf ve meslek sahipleriyle, 50’den az işçi çalıştıran küçük işletmelerin sahipleri, çalıştırdıkları işçiler için hayati önem taşıyan iş güvenliği konusunda 2020 yılına kadar hiçbir eğitime ihtiyaç duymayacaklar.