Reklam
Kategoriler: Dış Açı

Kürdistan parlamentosunda bağımsızlık referandumu onaylandı

Reklam

Irak Kürdistanı’ndaki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) parlamentosu 25 Eylül’de yapılması planlanan ‘bağımsızlık referandumu’na ilişkin 5 maddeyi onayladı.

2 yıl aradan sonra bu akşam ilk oturumunu gerçekleştiren parlamento, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Kürdistan İslami Birlik Partisi’nin (Yekgırtu) aldığı kararla bu akşam toplandı.

Yapılan oylamada, 65 oyla referanduma gitme kararı ve Kürdistan Yüksek Komitesi’nin referandum sürecini tamamlaması onandı.

Oylamaya Goran (Değişim) Hareketi ile Komala İslami parti grupları ve Kürdistan Yurtseverler Birliği’nden (YNK) 6 milletvekili ise parlamentoya katılmadı.

İşte kabul edilen maddeler

Kürdistan Parlamentosu Hukuk Komisyonu Başkanı Vala Ferid tarafından okunan ve oylamada kabul edilen 5 madde şöyle:

-Yüksek Seçim ve Referandum Komitesi’nin 25 Eylül’de Kürdistan Bölgesi ve tartışmalı bölgelerde yapılacak olan bağımsızlık referandumunun hazırlık sürecinin tamamlaması.

-Yüksek Seçim ve Referandum Komitesi ile ilgili tüm taraflar, referandum sürecinin başarıyla sonuçlanması için gerekli tüm hazırlıkları onayladı.

-Yüksek Seçim ve Referandum Komitesi, Kürdistan Parlamentosu’nun 1992 ve 2014 yılı seçim yasalarına göre referandum kararı almıştır.

-Kürdistan halkının kaderini tayin etmesi ile tüm hakları ilgilendiren hazırlık ve kararların Kürdistan Parlamentosu’nda çözülmesi. Yüksek Seçim ve Referandum Komitesi ise ilgili tüm taraflarla işbirliği yapacaktır.

-Yukarda söz edilen maddeler, 25 Eylül 2017 tarihinde yapılacak olan referanduma ilişkindir.

Bu haber en son değiştirildi 16 Eylül 2017 00:41 00:41

Reklam

Önceki Haberler

Lübnan’da ikinci saldırı: Çok sayıda kablosuz iletişim cihazı daha patladı!

Lübnan'ın birçok şehrinde Hizbullah'ın kullandığı telsizleri hedef aldığı düşünülen patlamalar meydana geldi. El telsizlerinin patlamasıyla…

18 Eylül 2024 17:40

İşçiye polis şiddeti yargıya taşındı

Sendikalı olma hakkını kullandıkları için işten atılan ve 62 gündür işe geri iadeleri için mücadele…

18 Eylül 2024 17:35

Narin Güran’ın amcası Salim Güran ile AKP’li Galip Ensarioğlu aynı karede!

Diyarbakır'da 8 yaşında katledilen Narin Güran'ın katil zanlılarından Salim Güran ve AKP Diyarbakır Milletvekili Galip…

18 Eylül 2024 17:16

Erdoğan’dan Anayasa çıkışı: Bizim açımızdan bir tartışma yoktur

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasa tartışmalarına ilişkin yaptığı açıklamada "Anayasa'nın ilk 4 maddesiyle ilgili bizim açımızdan…

18 Eylül 2024 16:03

Bir ABD’li gözaltına alındı: Maduro’ya karşı suikast iddiası!

Venezuela'da, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya karşı suikast planı yaptığı iddiasıyla, bir ABD vatandaşı daha gözaltına…

18 Eylül 2024 15:51

Sağlık emekçilerinden eylem: Yılın 5 ayı gelir vergisine çalışmaktan yorulduk

Sağlık emekçileri, vergide adalet talebiyle başlattığı eylemlerin 28’inci haftasında İstanbul Şeyh Şamil Aile Sağlığı Merkezi…

18 Eylül 2024 15:42
Reklam