Reklam
Kategoriler: Kültür Sanat

Nâzım Hikmet, “Çınarlı Köy Müşküle”de anılıyor

Reklam

Nâzım Hikmet’in ölümünden sonra anısına dikilen çınarla bilinen Müşküle Köyü’nün öncülüğünde, Türk Mimar ve Mühendisler Odası Bursa şubesi, Bursa ve Sakarya Türkiye Komünist Hareketi (TKH) İl Örgütleri ve Maltepe Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nin katkılarıyla 4 Haziran Pazar günü, İznik Müşküle köyü Nâzım’ın Çınarı altında, 4. Geleneksel Nâzım Hikmet Anması gerçekleştirecek.

Bundan birkaç ay öncesinde aramızdan ayrılan, Nâzım Hikmet için dikilen çınarda büyük emeği olan, Müşküle Köyü Eski Muhtarı Fevzi Kavuk da mezarı başında anılarak, başucuna çınar dikilecek.

Nâzım Hikmet ile Müşküle Köyü arasındaki ilişki, bu köyde yaşayan ve ‘kız meselesi’ nedeniyle bir kişiyi öldürdükten sonra Bursa Hapishanesi’ne gönderilen ve burada kaldığı 3 yıl süresince şairle koğuş arkadaşı olan İsmail Başaran’dan geliyor. Nâzım Hikmet ile aynı koğuşu paylaşan İsmail Başaran ve arkadaşları Fevzi Kavruk ile Rıfat Talan’ın, Nâzım Hikmet’in 3 Haziran 1963’te Moskova’da öldüğü haberini alır almaz köye bir çınar dikme kararı alırlar.

Nâzım Hikmet’in mezarı bir gün Türkiye’ye getirilirse buraya gömülsün’ düşüncesiyle, 45 yıl önce öldüğü gün, ‘Vasiyet’ şiirinde belirttiği gibi bir çınarı, Rıfat Talan’ın zeytin bahçesine dikerler. İsmail ve arkadaşlarının amacı, Nâzım’ın vasiyetini yerine getirmektir. Ancak 12 Eylül döneminde bunu devlet yetkilileri duyar ve jandarma göndererek çınarı kestirirler.
5 yıl geçtikten sonra bu kez yine Nâzım dostları başka bir yere çınar dikerek, adını ‘Nâzım Çınarı’ koyarlar. Uzun yıllar çınarın yeri, yeniden kesilir korkusuyla kimseye söylenmez.

Nâzım Hikmet ile Müşküle Köyü arasındaki bu ilişki, Sakarya Üniversitesi Toplumcu Sanat Topluluğu tarafından “Memleketimden İnsan Manzaraları (Müşküle)” adlı belgesel ile anlatılıp, 4 Haziran Pazar günü Nâzım’ın Çınarı altında gösterimi yapılacaktır.

Yoldaşlar, ölürsem o günden önce yani,
– öyle gibi de görünüyor – 
Anadolu’da bir köy mezarlığına gömün beni 
ve de uyarına gelirse, 
tepemde bir de çınar olursa 
taş maş da istemez hani…

http://gazetemanifesto.com/2017/02/18/nazimin-cinarinin-bulundugu-muskule-koyunun-efsanevi-muhtari-fevzi-kavuk-aramizdan-ayrildi/

http://gazetemanifesto.com/2017/02/18/video-muskule-koyu-muhtari-fevzi-kavuk-siyasi-mucadelesini-nazim-icin-diktikleri-cinari-anlatiyor/

Bu haber en son değiştirildi 4 Haziran 2017 13:43 13:43

Reklam

Önceki Haberler

Adana Demirspor taraftarı 1 Mayıs’ı selamladı

Adana Demirsporlu taraftarlar, “Her sokakta izin, bu memleket bizim!” ve “Working Class Hero” (İşçi sınıfının…

27 Nisan 2024 09:30

Protokol skandalı: AKP’liye koltuk var CHP’liye yok!

Mardin’in Yeşilli ilçesinde 23 Nisan’da düzenlenen resmî törende AKP’li ilçe başkanına protokolde koltuk verilirken, CHP…

27 Nisan 2024 09:19

AKP Grup Başkanı Güler: Partili cumhurbaşkanı’ tartışılabilir

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, bir televizyon programında gazeteci Fatih Atik’in sorularını cevaplandırırken, yeni anayasa…

27 Nisan 2024 09:06

2013’ten 2023’e Türkiye’nin ekonomik seyri

Türkiye ekonomisinin 10 yıllık seyri. Türkiye kişi başı gelirde alt ligde

27 Nisan 2024 08:54

Mevsimlik tarım işçileriyle ilgili yeni düzenleme

Mevsimlik tarım işçileri ile ailelerinin çalışma ve yaşam koşullarını düzenleyen cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayımlandı.

27 Nisan 2024 08:42

MEB “yeni müfredat” taslağını erişime açtı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) uzun süredir üzerinde çalışılan yeni müfredat taslağını kamuoyu ile paylaştı. Bir…

26 Nisan 2024 15:02
Reklam