Sumitomo direnişinde AKP zorbalığı devrede: "Sendikadan istifa etmezsen sana kız yok"
Sendikal hakları ve işten atılan arkadaşları için direnen 1000'e yakın işçinin üretimi durdurduğu Sumitomo fabrikasında AKP'nin işçiler üzerinde kurduğu baskı ortaya çıktı.
Çankırı Yakınkent Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Sumitomo lastik fabrikasında, 13 işçinin sendikal faaliyette bulunduğu için işten atılması üzerine yüzlerce işçinin direnişe geçerek üretimi durdurduğu eylem sürerken, AKP’nin fabrikada direnişin bitirilmesi için uyguladığı baskı yöntemleri de akıllara durgunluk verdi.
Türk- Japon ortaklığıyla kurulan fabrikasında Sumitomo Rubber Ako Lastik Sanayi ve Ticaret AŞ fabrikasında çalışan 900 işçi dün Lastik-İş Sendikası’na üye olmuştu. Fabrikada 13 işçinin iş akitlerinin feshedilmesinin ardından, diğer işçiler, arkadaşlarına destek vermek için eylem yaptı. İş durdurma eylemi yapan yaklaşık 600 işçi, fabrika önünde alkış ve sloganlarla alınan kararı protesto etti.
Çankırı yerelinden yayın yapan Sözcü18′in haberine göre jandarma birlikleri günlerdir fabrikayı kuşatmış durumda. Öte yandan Çankırı Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı özel bir ekibin de fabrika sahasında bulunuyor.
AKP TEŞKILATI SEFERBER OLDU
Habere göre Sumitomo’da çalışan yaklaşık 900 işçinin Lastik-İş Sendikası’na geçiş yapması ile birlikte AKP’nin başta Çankırı milletvekilleri Hüseyin Filiz ve Emin Akbaşoğlu’nun danışmanları ile, partinin il yönetim kurulu üyeleri ve partili bazı muhtarların çalışanların ailelerini arayarak “Sendikadan istifa etmelerini, aksi takdirde iş akitlerinin sonlandırılacağı” şeklinde telkinlerde bulundu. AKP’nin Somitomo patronu için yaptığı baskılar bazı çalışanların geri adım atmasına neden oldu.
NİŞANLI İŞÇİNİN KAYINPEDERİNİ ARADILAR
Direnişçi işçilere AKP eliyle yapılan baskının sınırı yalnız ‘iş aktinin feshi’ tehdidiyle kalmadı. Fabrikada çalışan ve yeni nişanlanan bir işçinin kayınpederi, parti il yönetiminde bulunan bir isim tarafından arandı. Bu aramadan sonra çiçeği burnunda kayınpeder yeni damat adayını kenara çekip “Sendikadan istifa etmezsen sana kız yok” şeklinde tehdit etti. Bu işçi de yeni üye olduğu Lastik-İş Sendikası’ndan istifa etmek zorunda kaldı.
LASTİK-İŞ’TEN AÇIKLAMA
Türkiye Petrol, Kimya ve Lastik Sanayii İşçileri Sendikası’ndan (Lastik-İş) yapılan açıklamada ise yaşanan sürece ilişkin şu ifadelere yer verildi:
Yiğit ve çilekeş Sumitomo işçileri 8 işçi kardeşlerinin işten atılmasına, işyerinde sendikamıza üye oldukları için uygulanan baskılara ve insanlık onuruna yakışmayan çalışma koşullarına karşı tepkilerini üretimden gelen güçlerini kullanarak gösteriyor. Sumitomo işçilerinin kararlı mücadelesi işten atılan işçi kardeşlerimiz geri alınana kadar devam edecektir.
Sumitomo’da çalışan yaklaşık 900 işçi karşı karşıya kaldıkları bütün baskılara rağmen sendikamıza üye olarak onurlu bir çıkış yaptılar. Buna karşılık işveren ve işveren yandaşı çeşitli kurum ve kişiler işçiler üzerinde yasalara aykırı baskılar uygulamaya ve işçileri sendikamız Lastik-İş’ten istifa etmek için zorlamaya başladı. Önce sendikamıza üye olan işçileri işten çıkaracağı tehdidini savuran bu çevreler, işçilerin kararlı duruşu karşısında bu defa sendikamızı asılsız söylentilerle karalamaya başladılar. İşveren yetkililerinin, insan kaynakları görevlilerinin, bazı müdür, formen ve vardiya amirlerinin işçiler üzerinde tehdit ve baskıları aralıksız uyguladığı görüldü. Bununla da kalmadı; üyelerimizin aile bireyleri, anne-babaları ve nişanlılarına varana kadar rahatsız edilerek işçiler istifaya zorlandı. Bu arada iki buçuk yıl önce sahneye çıkmış bulunan bazı siyasi kimlikler ve mahalle muhtarları da yeniden ortaya çıktı ve işçi üzerinde uygulanan bu baskıyı arttırmak için devreye sokuldu.
Bütün bu çabalarla sonuç alamayanlar en çok bildikleri yönteme başvurarak 8 işçi kardeşimizi işten çıkardılar. Bu adım her şeyin bittiği noktayı ifade ediyordu. Ama aynı zamanda yiğit Sumitomo işçileri için her şeyin yeniden başlaması anlamına geliyordu. İşçiler onurlarını korumak ve atılan arkadaşlarına sahip çıkmak için üretimden gelen güçlerini kullanmaktan başka çare kalmadığını görerek gerekeni yaptılar.
Sumitomo işverenine sorumlu davranması ve işçilerin en temel hakkı olan sendikalaşma hakkına müdahale etmemesi için çağrı yapıyoruz. Sumitomo işçileri yalnızca kendilerini savunuyor. İşveren ve yandaşları ise açıkça suç işliyorlar. İşledikleri bu suçun hesabını yargı önünde er geç verecekler.
Sumitomo işverenini bir kez daha akılcı tutum almaya, işyerini kendi eliyle karıştıracak ve iş barışını yok edecek adımlar atmaktan kaçınmaya davet ediyoruz.
Aklı başında olan bir işverenin yapacağı tek şey var: İşçisi ile kavga etmeyi bırakıp işten çıkardığı işçileri geri alarak işçilerin sendikası ile görüşmelere başlamak.
İşveren artık bir anlamı kalmayan yetki tespitine itiraz davasını itirazını geri çekerek düşürmeli ve işçileri ile barış içinde verimli ve kaliteli bir üretimi gerçekleştirmenin yollarını aramalıdır.
Sumitomo işverenini sağduyuya ve işçilerin haklarına saygı göstermeye davet ediyoruz. Sumitomo işçileri ve Lastik-İş Sendikası olarak işyerinde huzurlu ve güvenceli bir ortamda çalışmaktan başka bir amacımız yoktur. Bu amaca ulaşana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.
Hiçbir güç Sumitomo işçilerinin anayasal haklarını kullanmasını engelleyemeyecektir.
İşçilere saldırarak ve baskı altına alarak onları yıldıracaklarını düşünenler yanıldıklarını göreceklerdir.
İşçiyi düşman olarak görenler kaybedecektir.
Kazanan, bin bir türlü zorluk içinde yaşam mücadelesi veren yiğit Sumitomo işçileri olacaktır.