"Suriye ve Irak'taki terörist gruplar ABD silahları kullanıyor"

İran Savunma Bakanı'ndan açıklama.

İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD’nin İran’a dönük yaptığı açıklamalara tepki göstererek onları kendi iç sorunlarını çözmeye, kriz çıkartmaya son vermeye ve savaş kışkırtıcılığını bitirmeye çağırdı.

Dehkan sözlerinin devamında, dünyanın farklı yerlerinde ama özellikle Suriye ve Irak’ta suç işleyen terörist grupların ABD’de üretilen silah ve mühimmatı kullandığını söyledi.

ABD’nin İran’a dönük eleştirilerine de yanıt veren Dehkan, öncelikle ABD’nin geçmişteki hükümetleri tarafından Vietnam, Irak, Somali ve Afganistan’da, son zamanlarda da Suriye ve Yemen’de işledikleri savaş suçlarının hesabını vermesi gerektiğini savundu.

Açıklamanın sebebi Mattis ve Tillerson’ın sözleri

İran Savunma Bakanı tarafından yapılan açıklamalar, ABD Savunma Bakanı James Mattis’in geçtiğimiz günlerde İran’ın Yemen’deki Husilere füze tedarik ettiği iddialarının hemen sonrasında geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’da, ABD Kongresi’nde yaptığı bir açıklamada “İran birçok yöntem ve platform aracılığıyla terörün önde gelen sponsoru olmayı sürdürüyor” demişti.