Reklam
Kategoriler: Dış Açı

Times: IŞİD’e katılan 300 İngiliz Türkiye’de saklanıyor

Reklam

İngiltere’de yayın yapan Times gazetesi, IŞİD’e katılan 300’e yakın İngiliz’in, örgütün Suriye ve Irak’ta aldığı ağır yenilgi sonrası Türkiye’de saklandığını öne sürdü.

Times’ın baş sayfasında yer verdiği habere göre, Suriye’nin Rakka kenti ile Irak’ın Musul kentinin IŞİD’den geri alınması sonrası binlerce militan, Türkiye’ye kaçtı.

BBC Türkçe’nin aktardığı, Anthony Loyd, Michael Evans ve Fiona Hamilton imzalı ve Suriyeli Kürt istihbarat kaynakları ile İngiliz güvenlik kaynaklarına dayandırılan habere göre bu militanların 300’e yakını de İngiltere’den örgüte katılanlar. IŞİD’e katılmak için yola çıkan 850 İngiliz’in yaklaşık yarısı geri döndü. Örgüte katılanların 130’unun öldüğü ise doğrulandı.

Türkiye’den İngiltere’ye dönmek zorlaştı

Haberde şu ifadelere yer verildi: “İngiltere’den giden cihatçıların çoğu Türkiye sınırından geçerek IŞİD’e katılmıştı. Times’a konuşan İngiliz güvenlik kaynakları, cihatçıların İngiltere’ye dönerek saldırıda bulunabileceği uyarısı yaparken son üç yılda Ankara ve batılı ülkeler arasında bu konudaki işbirliğinin de büyük aşama kaydettiğini söyledi.

İngiliz güvenlik kaynakları, Türkiye’den İngiltere’ye dönmenin giderek zorlaştığını, geri dönmeye çalışan cihatçıların örgüt için savaştıklarına ilişkin kanıt olduğu takdirde, İngiltere iç istihbarat servisi MI5 ile polis görevlileri tarafından sorgulanacağını belirtti.

Yetkililer, radikal savaşçıları yakalamak için örtülü stratejiler de uyguluyor. ABD’li istihbarat kaynakları da, yabancı IŞİD savaşçılarının takip edilmesi için İngiltere’nin ülkenin dış istihbarat servisi M16 ile beraber çalıştıklarını kaydetti.”

Haberde 2015’ten bu yana Avrupa’da gerçekleşen 40 saldırıdan üçünde, saldırganların Irak ve Suriye’den geri dönen yabancılar olduğu hatırlatıldı.

Bu haber en son değiştirildi 27 Aralık 2017 10:41 10:41

Reklam

Önceki Haberler

Laiklik Meclisi, Nisan ayı laiklik ihlalleri raporunu yayımlandı

Laiklik Meclisi tarafından her ay düzenli olarak hazırlanan 'laiklik ihlalleri raporu' Nisan ayı için yayımlandı.…

8 Mayıs 2024 17:55

Slovakya Başbakanı Fico: Avrupa Birliği, Ukrayna konusunda anlamlı bir çözüm planı sunamıyor

Slovakya Başbakanı Fico yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin Ukrayna konusunda anlamlı bir çözüm planı sunamadığı belirterek…

8 Mayıs 2024 16:59

Kayyum bürokratlarına çifte maaş: Misafirhane otel olmuş

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyumlar döneminde il dışından atanan ve kentte ''ithal bürokrat'' olarak alınan bazı…

8 Mayıs 2024 16:53

Yargıtay Başkanı seçiminin 35’inci turunda da sonuç çıkmadı

Yargıtay Başkanlığı için bugün yapılan seçimin 35'inci turundan da sonuç alınamadı. Seçimlere, 13 Mayıs Pazartesi…

8 Mayıs 2024 16:48

Purmo işçileri TİS görüşmelerinin sonuçsuz kalmasıyla greve çıktı

Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye işçiler, toplu sözleşme görüşmelerinin olumsuz sonuçlanmasının ardından İzmir Kemalpaşa’da yer alan…

8 Mayıs 2024 16:45

Yargıtay Başkanvekilliği görevine Ahmet Ömeroğlu seçildi

Yargıtay Büyük Genel Kurulunca, Birinci Başkanvekili ve Ceza Genel Kurulu Başkanı Eyüp Yeşil'in yaş haddinden…

8 Mayıs 2024 16:40
Reklam