Uluslararası gözlemciler: “Venezuela halkının iradesi sandıklara doğru bir şekilde yansımıştır”

Latin Amerika ülkelerindeki seçim konseylerinin eski başkanlarından ve hakimlerinden oluşan uluslararası bir organizasyon olan Latin Amerika Seçim Uzmanları Konseyi, ülkede gerçekleşen seçimler hakkında bir açıklama yayınladı.

Uluslararası gözlemciler: “Venezuela halkının iradesi sandıklara doğru bir şekilde yansımıştır”

Pazar günü Amerikancı muhalefetin her türlü baskı ve yıldırma politikasına rağmen yüksek bir katılım oranıyla gerçekleşen Kurucu Meclis referandumunu gözlemleyen Latin Amerika Seçim Uzmanları Konseyi, gözlemlerini kamuoyuyla paylaştı.

Latin Amerika’nın farklı ülkelerindeki seçim kurullarının eski başkanlarından ve hakimlerinden oluşan uluslararası bir organizasyon olan Latin Amerika Seçim Uzmanları Konseyi, dün gerçekleşen seçimlerden sonra yazılı bir açıklama yayınladı.

Yayınlanan açıklamada oy verme işlemlerinin, “oy kullananların iradelerini doğru bir şekilde yansıttığı” görüşü bildirildi.

Aynı zamanda seçimlerin özgür, uluslararası normlara uygun, doğrudan ve gizli bir şekilde gerçekleştiği ifade edilerek, “Bolivarcı Anayasa’nın 63. Maddesinde belirtildiği gibi, Venezuelalılar, medeni ve barışçıl bir şekilde oy verme haklarını kullandılar” denildi.

Latin Amerika Seçim Uzmanları Konseyi, seçimlerin gerçekleşmesine dönük atılan adımları da eleştirerek, “Venezuela halkı, ABD’nin tüm tehdit ve müdahaleci eylemlerine karşın barış için sözünü söylemiştir” dedi.

Seçimlerin haricinde de ülkedeki siyasal krize dair de yorumlarda bulunan Latin Amerika Seçim Uzmanları Konseyi, konuyla ilgili, seçilen Kurucu Meclis’in aynı zamanda ülkede sağlıklı bir diyalog sürecinin oluşması konusunda da rol alması gerektiğini ifade etti.

Hazırlanan rapor Venezuela Ulusal Seçim Konseyi’ne sunulacak.

Seçim aynı zamanda dünyanın farklı noktalarından çok sayıda siyasetçinin, milletvekilinin, yerli halk temsilcilerinin, işçi temsilcilerinin de gözlemlenmesine ve denetlenmesine olanak sağladı.