Valilik şaşırtmadı Validebağ'da sondaj arama izni çıktı

İstanbul'un sayılı yeşil alanlarından biri olan Validebağ Korusu'nda sondaj arama izni çıktı

Valilik şaşırtmadı Validebağ'da sondaj arama izni çıktı

İstanbul’un Anadolu yakasındaki doğal sit alanı olan ve uzun yıllardır AKP tarafından tehdit edilip yer yer işgal edilen 354 bin metrekare büyüklüğündeki Validebağ Korusu’nda, jeotermal kaynak ve doğal mineralli su aramak için valilik tarafından sondaj izni verildi.

Hürriyet’ten Fatma Aksu’nun haberine göre İstanbul Valiliği, Bozyazı Körfez Turizm ve İnşaat A.Ş.’ye jeotermal kaynak projesi için arama ruhsat verdi.

19 bölgede sondaj arama izni

Kadıköy ve Üsküdar civarında yapılması planlanan “Jeotermal Kaynak Arama Sondajı” projesinin faaliyete geçmesi için, ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) süreci başlatıldı. Proje, Validebağ Korusu ile Kadıköy’de eski Salı Pazarı’nın bulunduğu alanı da içine alan 19 sondaj bölgesinde yürütülecek.

Proje kapsamında, jeotermal su kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak binaların ısıtılması için kullanılacak.

Her bir sondaj kuyusunun yaklaşık 3 ay içerisinde her biri yaklaşık bin ile 3 bin metre derinliklere inilerek tamamlanması planlanıyor.

1000 metrekarede bitkisel toprak sıyırma yapılacak

Projenin üç ayda bitirilmesi planlanırken sondaj alanlarında yaklaşık bin metrekarelik alanda bitkisel toprak sıyırma işlemi gerçekleştirilecek. Faaliyet süresi boyunca çıkacak bitkisel topraktan, kuyunun çevresinin düzenlenmesinde yararlanılacak. Kazılacak olan 2615 ton (1634 metreküp) “hafriyat malzemesi” sahada geçici olarak depolanıp, sondaj alanlarında açılan çamur çukurunun kapatılması ve alanın düzenlenmesi çalışmalarında kullanılacak.

Sondajda yaklaşık 1000 metrekarede bitkisel toprak sıyırma yapılacak, daha sonra bu topraklar kuyunun çevre düzenlemesinde kullanılacak.