VİDEO | Zonguldak'ta özelleştirmeye karşı büyük eylem: Binlerce maden işçisi ocaklardan çıkmıyor!

Zonguldak'ta binlerce maden işçisi, kurumun özelleştirilmesi girişimine karşı 'Maden ocağından çıkmama' eylemi başlattı.

VİDEO | Zonguldak'ta özelleştirmeye karşı büyük eylem: Binlerce maden işçisi ocaklardan çıkmıyor!

Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) çalışan maden işçileri, kurumun özelleştirilmesinin önünü açan torba yasa tasarısını protesto için ‘Maden ocağından çıkmama’ eylemi başlattı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen torba yasa tasarısının, ‘TTK ile Türkiye Kömür İşletmeleri, uhdelerinde bulunan maden ruhsat sahalarını işletmeye, işlettirmeye, bunları bölerek yeni ruhsat talep etmeye ve bu ruhsatları ihale etmeye yetkilidir’ şeklindeki 58’inci maddesi, Zonguldak’ta tepki çekmişti. Genel Maden İşçileri Sedikası (GMİS), geçen cuma günü yaklaşık 4 bin madenci ile birlikte, kurumun özelleştirilmesinin önünü açan tasarıya basın açıklaması yaparak tepki göstermişti.

Madenciler, bugün de tasarıya tepki için maden ocağından çıkmama eylemi başlattı. Kuruma bağlı müessese müdürlüklerine ait maden ocaklarında gece 24.00-08.00 vardiysında çalışan işçiler, sabah mesaileri bitmesine rağmen yer üstüne çıkmadı. Gündüz 08.00.16.00 vardiyası için iş yerlerine giden madenciler, arkadaşlarının yukarıya çıkmaması üzerine ocak önünde beklemeye başladı.

Zonguldak yereline yayın yapan Pusula gazetesine göre, 2 bin maden işçisi ocaktan çıkmazken, bin işçi de dışarıda kuyu başında bekliyor.

GMİS Şube Başkanı: Sıkıntı çekebiliriz

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Üzülmes Şube Başkanı Tayfun Demir, eyleme ilişkin şu bilgiler verdi:

“Gece vardiyası arkadaşlarımızın ocaktan çıkmama kararı aldığını duyduk. Mevcut şartlara baktığımız zamanda iş yeri boşaltılmadan diğer arkadaşlarımızın işe girmesi sözkonusu değil. Burada yer altında 250  madenci arkadaşımız var. Yer üstünde de yaklaşık 800 işçi arkadaşımız işe girmedi. Diğer müesselerde de olduğunu duyduk. Maden işçisi çok uysaldır. Ama maden işçisini belli bir şekle soktuktan sonra durdurmakta bizler bile sıkıntı çekebiliriz. Bizler uzlaşı istiyoruz. Biz işimizi yaşatmak istiyoruz başka bir amacımız yok”

http://gazetemanifesto.com/2017/11/06/video-maden-iscilerinin-direnisi-amasraya-yayildi/