AB Bakanı Çelik: İngiltere ile özel bir ilişkimiz var

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Türkiye ile İngiltere arasında özel bir ilişki olduğunu söyledi.

AB Bakanı Çelik: İngiltere ile özel bir ilişkimiz var

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, İngiltere’nin 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye’yi en doğru anlayan ülkelerin başında geldiğini söyleyerek, iki ülke arasındaki ilişkiyi “özel” diye nitelendirdi.

Türk-İngiliz Tatlıdil Forumuna katılmak üzere İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan Çelik, burada Türk basınına değerlendirmelerde bulundu.

Bugün 7’ncisi başlayacak Tatlıdil Forumu’nun İngiltere ile Türkiye arasında önemli ve değerli bir platform olduğunu ifade eden Çelik, bu yıl forumun kapanışının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla yapılacağını söyledi.

Tatlıdil Forumu’nu bu akşam İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ile açacağını belirten Çelik, İngiliz Bakan ile görüşmesinde de hem genel meselelerin hem de forumun gündeminin ele alınacağını kaydetti. Çelik, yarın da forumda Brexit konulu bir oturuma İngiltere’nin Avrupa’dan Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan ile katılacağı bilgisini verdi.

İNGİLTERE İLE ‘ÖZEL’ İLİŞKİ

Tatlıdil Forumu’nun İngiltere ile Türkiye ilişkilerindeki yerine değinen Çelik, şu değerlendirmelerde bulundu:

“İngiltere ile özel bir ilişkimiz olduğu açık. Özellikle darbe girişiminden sonra Türkiye’yi hemen hemen en doğru pozisyonda anlayan ülkelerin başında geliyor. Fetullahçı Terör Örgütü’nün darbe girişiminden hemen sonra Türkiye’yi ziyaret ettiler. Ondan sonraki pozisyonlarını da bu çerçevede kurdular. Seçilmiş cumhurbaşkanına, seçilmiş kurumlara, seçilmiş hükümete desteklerini her vesileyle yinelediler. Nitekim o sürecin arkasından aldığımız tedbirlerle ilgili olarak da bu tedbirleri yerli yerinde anlamaya çalışan, bunları yerli yerinde değerlendirmeye çalışan bir siyaset güttüler.”

“MÜTTEFİKLİK NASIL OLURMUŞ İNGİLTERE’DEN ÖĞRENSİNLER”

Son Londra ziyaretinde Türkiye’nin Londra Büyükelçiliğinde İngiltere’nin üst düzey savunma sanayi ve savunma konularıyla ilgili bürokratların ve generallerin yer aldığı bir toplantıya katıldığını hatırlatan Çelik, şunları kaydetti:

“Orada bir şey söylemiştim. Onun tekrar altını çizmek isterim. Bu zor dönemde müttefiklik ilişkisi bakımından da doğru bir pozisyonda duruyorlar. Örneğin, bazı müttefiklerimiz terörle mücadele konusunda çok aşırı, haddini aşan açıklamalar yaparken, hatta bazı müttefiklerimiz Türkiye’ye tabanca satma konusunda bile ayaklarını sürürken, İngiltere ile biliyorsunuz çok yönlü ilişkilerimiz var. Orada da söyledim. Bu müttefiklik ilişkisinin nasıl doğru konumlandırılacağını bazı müttefiklerimiz İngiltere’den öğrensinler.”

Türkiye ile İngiltere’nin savaş uçağı dahil pek çok projede ortak çalıştığına dikkat çeken Çelik, “Atlantik’e açılan kapı olan İngiltere ile Asya’ya, Ortadoğu’ya, Akdeniz’e açılan kapı olan Türkiye arasındaki bu ilişkinin çok özel bir ilişki olduğunu söyleyebiliriz. Bu yeni dönemde de daha da yoğunlaşacak ve daha özel bir ilişki haline gelecek diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.