Almanya'da koalisyon görüşmeleri resmen başladı

İlk görüşme bugün başkent Berlin'de gerçekleşti.

Almanya'da koalisyon görüşmeleri resmen başladı

Almanya’da CDU/CSU ve SPD arasındaki koalisyon görüşmeleri resmen başladı.

Genel seçimlerin üzerinden dört ay geçmiş olmasına rağmen hükümetin kurulamadığı Almanya’da hükümetin krize sürüklenmemesi için Hristiyan birlik partileri ile sosyal demokratlar arasındaki görüşmelerin hızla tamamlanmasına çalışılacak. İlk görüşme ise bugün başkent Berlin’de gerçekleşti.

Başbakan ve CDU Genel Başkanı Angela Merkel halkın istikrarlı hükümet bekleyişini boşa çıkarmamak için hızla yol almaları gerektiğini söyledi. CSU Genel başkanı Horst Seehofer ve SPD Genel Başkanı Martin Schulz da koalisyon pazarlığının en kısa zamanda tamamlanmasını arzuladıklarını belirttiler.

Partiler koalisyondan umutlu

Başbakan Merkel ilk görüşme öncesinde yaptığı açıklamada, “geleceğin temellerinin şimdiden atılması ve Almanya’nın eğitim ve dijitalleşme alanlarındaki gerekli hamleleri geciktirmemesi” gerektiğini belirtti.

Merkel “Almanya’nın yepyeni bir dinamizme ihtiyacı olduğunu” vurguladı. Merkel ön görüşmelerde koalisyon müzakereleri için “yapıcı bir çerçeve çizilebildiğini” sözlerine ekledi.

Alman Sosyal Demokrat Partisi’nin (SPD) Genel Başkanı Schulz ise görüşmelere “Almanya Federal Cumhuriyeti’ni istikrarlı bir hükümete kavuşturma arzusuyla başladıklarını” söyledi.