Reklam
Kategoriler: Gündemİç Açı

Erdoğan’a soru sormak yasak

Reklam

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesi, “Cumhurbaşkanına soru sorulamayacağı” gerekçesiyle, TBMM Başkanı Yıldırım tarafından iade edildi.

Yazılı soru önergesinin iade edilmesine tepki gösteren Gürer, “Yeni sisteme göre tüm yetkiler cumhurbaşkanında toplandı. Milletvekili olarak, bakanlıkların tüm yetkilerini uhdesine alan cumhurbaşkanına soru soramayacaksak, bunun adı nasıl demokrasi olur?” diye sordu.

Yeni sistemde Erdoğan’a soru sormak yasak

16 Nisan referandumunda oylanan ve şaibeli şekilde kabul edilen yeni Anayasa, 24 Haziran seçimlerinin ardından uygulamaya konuldu. Tüm yetkileri tek adam olarak kendinde toplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Soru bile sorulamayacak” bir döneme geçildi.

Gürer, Erdoğan’ın “Ülkemizde Suriye’den  göç ile gelen kişi sayısı kaçtır? Kaç Suriyeliye T.C. kimliği verilmiştir? Göç ederek ülkemize yerleşen kaç Suriyeli seçimde oy kullanmıştır?” ve “2016-2018 yılları arasında kaç şirkete kayyım atanmıştır? Kaç şirketin mal varlıklarına el konulmuştur? Kayyım atanan şirketlerin devlet bankalarında kullandığı kredi toplamı ne kadardır” gibi soruları yanıtlamasını istedi.

TBMM Başkanı ve eski başbakanı Binali Yıldırım tarafından Gürer’e gönderilen iade yazısında ise “Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 98. maddesi beşinci fıkrasına göre ‘yazılı soru; yazılı olarak en geç on beş gün içinde cevaplanmak üzere milletvekillerinin cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlara yazılı olarak soru sormalarından ibarettir. İlgili soru önergeleriniz, Anayasa’da öngörüldüğü şekliyle cumhurbaşkanı yardımcısı ya da bakanlara yönetilmesi halinde işleme konulabilecektir” ifadelerine yer verildi, açıkça Erdoğan’a soru sormak yasak dendi.

Gürer ise Türkiye’de icranın belirleyicisi ve başı olduğu gibi her konuda tek karar merci konumunda yetkisi olan cumhurbaşkanının, yazılı soru önergelerine dahi yanıt vermeyecek olmasındaki çelişkiye değindi. Gürer, “Milletvekili olarak, her konuda yetkili ve belirleyici tek adam olan cumhurbaşkanına soru sorulamayacaksa bunun adı nasıl demokrasi olur?” dedi.

16 Nisan referandumu ile anayasanın değişmesi sonucu ülkemizin parlamenter sistemden, tam anlamıyla ‘tek adam’ yönetimine geçtiğini belirten Gürer, “Böylesine geniş yetkilerle donatılan cumhurbaşkanına yazılı soru önergesi bile verilemiyor. Parlamento ise adeta komisyon salonlarına dönüştü. Yeni düzenlemeye göre, milletvekillerinin soru ve önerilerini muhatap alacak bakanlar parlamentoda yok” diye konuştu.

Bu haber en son değiştirildi 28 Temmuz 2018 18:40 18:40

Reklam

Önceki Haberler

İzmir Tabip Odası’nın yeni yönetimi belli oldu

İzmir Tabip Odası, iki gün süren olağan genel kurun ardından yeni yönetimini belirledi. Tabip Odası…

28 Nisan 2024 23:49

Özgür Özel’in 1 Mayıs kefaleti…

Biri büyük kalabalıklardan korkuyor; diğeri soldan, sosyalist düşünceden, emekçilerin eşitlik mücadelesinden, kendisinin de eleştirilmesinden korkuyor.…

28 Nisan 2024 14:03

6 ilde IŞİD operasyonu

Yerlikaya, operasyonlarda çok sayıda dijital materyal ile çok miktarda döviz ve Türk Lirasına el konulduğu…

28 Nisan 2024 11:49

Tülin Tankut yazdı: Pankartlar

Bugün ülkenin acilen çözüm bekleyen sorununuysa artık çocuklar bile biliyor. Ana muhalefet partisi, parlamentoda ekonomik…

28 Nisan 2024 11:38

Washington Post: Zelenskiy, ordusunun kayıplarını eksik bildirmiş olabilir

Kaynak, "Son birkaç hafta içinde çıkardıkları yasalar onlara yardımcı olacak, ancak daha fazla gücü harekete…

28 Nisan 2024 10:45

Av. Abdurrahman Bayramoğlu: İşleneceğini herkesin bildiği bir cinayetin öyküsü

“İnsan özgülüğe mahkumdur.” der J. P. Sartre. Seçimlerimizle kendimiz ve insanlık hakkında hüküm veririz sürekli.…

28 Nisan 2024 10:08
Reklam