Sputnik-2 dünya tarihinde bir ilke imza atarak uzaya ilk defa canlı gönderimini sağladı. Sputnik-1’den farklı olarak uydu kapsülden ayrılmayacak şekilde programlandı. İçerisinde uzaya çıkan ilk canlı olan Layka isimli köpeği taşıyan bölmesi vardı. Teknik ve biyolojik bilgiler dünyaya Tral D telemetri sistemiyle, her yörünge turu anında 15 dakika boyunca aktarılmaktaydı. Güneşten gelen radyasyon ve kozmik ışınları ölçmek için iki ışıkölçer mevcuttu. Sputnik 2, Dünya’nın radyasyon kuşağını tam olarak saptadı ve kuzey enlemlerinde zayıfladığını kaydetti.
Yaklaşık olarak 6 kilogram olan Layka’nın Sputnik-2’de yatacağı bir alan bulunuyordu. Beslenmesini jel mama ile giderip, biyolojik atıkları küçük bir kese yardımıyla toplanıyordu. Ayrıca bir havalandırma düzeneği de sağlanıyordu. Tüm bu özenli çalışmalara rağmen Layka’nın 6 gün kadar yaşayabileceği düşünülürken, yörüngeye çıkışın ilk dakikalarında sıcaklık 43 dereceye ulaştı. Yörüngedeki dördüncü tur sonunda sıcaklığa bağlı olarak Layka’nın hayati fonksiyonları durdu. Layka, bilim insanlarına o zamanlar hayal dahi edilemeyecek olan türde bilgiler ile birlikte bir canlı organizmanın uzaydaki yaşamı hakkında çok detaylı veriler sundu.
Sputnik-2, 162 gün boyunca yörüngede kaldı ve 14 Nisan 1958 günü yörüngeden çıkarak dünyaya düştü.
İsrail'in, müzakere heyetinin Doha'da kalan üyelerini de geri çağıracağı bildirildi. İsrail, heyetin bir kısmını, ABD…
Eti Bakır’ın Siirt madeninde işten atılan Dev-Maden-Sen üyesi iki işçi, açtıkları işe iade ve tazminat…
HTŞ’nin lideri Colani’nin, Ahmed el Şara olmasını sağlayan şirketin, Londra merkezli "Inter Mediate" olduğu açıklandı.…
İBB'ye yönelik 'yolsuzluk' soruşturması kapsamında düzenlenen 3. dalga operasyonunda gözaltına alınan 20 kişi Çağlayan'daki İstanbul…
AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in erken seçim sözlerine, "Türkiye'yi böyle…
MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, bayramdan önce TBMM'ye sunulması beklenen 'infaz düzenlemesi' için "KHK…