Sputnik-2 dünya tarihinde bir ilke imza atarak uzaya ilk defa canlı gönderimini sağladı. Sputnik-1’den farklı olarak uydu kapsülden ayrılmayacak şekilde programlandı. İçerisinde uzaya çıkan ilk canlı olan Layka isimli köpeği taşıyan bölmesi vardı. Teknik ve biyolojik bilgiler dünyaya Tral D telemetri sistemiyle, her yörünge turu anında 15 dakika boyunca aktarılmaktaydı. Güneşten gelen radyasyon ve kozmik ışınları ölçmek için iki ışıkölçer mevcuttu. Sputnik 2, Dünya’nın radyasyon kuşağını tam olarak saptadı ve kuzey enlemlerinde zayıfladığını kaydetti.
Yaklaşık olarak 6 kilogram olan Layka’nın Sputnik-2’de yatacağı bir alan bulunuyordu. Beslenmesini jel mama ile giderip, biyolojik atıkları küçük bir kese yardımıyla toplanıyordu. Ayrıca bir havalandırma düzeneği de sağlanıyordu. Tüm bu özenli çalışmalara rağmen Layka’nın 6 gün kadar yaşayabileceği düşünülürken, yörüngeye çıkışın ilk dakikalarında sıcaklık 43 dereceye ulaştı. Yörüngedeki dördüncü tur sonunda sıcaklığa bağlı olarak Layka’nın hayati fonksiyonları durdu. Layka, bilim insanlarına o zamanlar hayal dahi edilemeyecek olan türde bilgiler ile birlikte bir canlı organizmanın uzaydaki yaşamı hakkında çok detaylı veriler sundu.
Sputnik-2, 162 gün boyunca yörüngede kaldı ve 14 Nisan 1958 günü yörüngeden çıkarak dünyaya düştü.
İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu, 78 kişinin hayatını kaybettiği Grand Kartal Otel yangınına ilişkin, "Bu…
İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, İsrail'in kendisine suikast girişiminin başarısız olduğunu söyledi. Pezeşkiyan, İran'ın savaş istemediğini bir…
Mahkemeden RTÜK tarafından Halk TV'ye verilen 10 günlük karatma cezasında yürütmeyi durdurma kararı çıktı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, düzenlediği iki ihalede toplam 97,2 milyar lira borçlandı. İhalelerde biri 8…
"Performans düşüklüğü" gerekçesiyle işten çıkarılan 3 Beltur işçisi, İBB binası önünde kendini zincirledi. Polis müdahalesiyle…
ÖTV'nin güncellenmesiyle birlikte bir alkol grubunun daha vergisine zam geldi.