Irak, 'hava sahası ihlali' gerekçesiyle Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi'ni çağırdı

Irak, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait bir savaş uçağının Irak'ın hava sahasını ihlal ettiğini gerekçe göstererek, Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.

Irak, 'hava sahası ihlali' gerekçesiyle Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi'ni çağırdı

Irak, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait bir savaş uçağının Irak’ın hava sahasını ihlal ettiğini gerekçe göstererek, Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.

Irak Dışişleri Bakanlığı’nın, bir Türk savaş uçağının Irak hava sahasını ihlal ettiği ve Kuzey Irak’ın çeşitli bölgelerinde hava saldırısı düzenlemesi sebebiyle Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi’ni çağırdığı iddia edildi.

Bakanlığın resmi açıklamasında ise, PKK’nin hedef alındığı hava saldırılarının, bölgede can ve mal kaybına yol açtığı iddialarına yer verildi.

Türkiye’den Irak Dışişleri Bakanlığı tarafından yöneltilen suçlamalar hakkında bir cevap verilmedi.

Büyükelçilik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Büyükelçi Yıldız, görüşmede “PKK terör örgütüyle mücadelenin Türkiye’nin ulusal güvenliği bakımından birincil öncelikli mesele” diyerek, bu kapsamda düzenlenen hava harekatının uluslararası hukuk ve BM şartının 51. maddesinde yer alan meşru müdafaa hakkı uyarınca icra edildiğini ifade etti.

Büyükelçilik kaynaklarına göre, Yıldız, görüşmede, “Türkiye’nin terör örgütü PKK ile her nerede olursa olsun mücadele konusundaki kararlılığının tam olduğunu” vurgulayarak, terörle mücadele bağlamında işbirliği ve dayanışmanın öneminin altını çizdi.