Kastamonu'da geniş çaplı orman yangını kontrol altına alınamıyor!

Kastamonu'nun Araç ilçesindeki ormanlık bölgede yangın çıktı. Gündüz başlayan ve giderek geniş alanda etkili olan yangın kontrol altına alınamadı.

Kastamonu'da geniş çaplı orman yangını kontrol altına alınamıyor!

Kastamonu’nun Araç ilçesinde 16.00 sıralarında çıkan orman yangını saatler içinde büyüyerek 20 dönümden fazla ormanlık alanı küle çevirdiği belirtildi. Ancak rüzgarın etkisiyle sürekli yayılan alevlerin yol açtığı felaketin saatler ilerledikçe daha da büyüdüğü aktarılıyor.

Yangın bölgelerine yakın yerlerde bulunan köylerdeki vatandaşlar, alevlerin köylerine ulaşma ihtimali nedeniyle büyük panik yaşarken, bazı köylüler yangın söndürme çalışmalarına da kendi olanaklarıyla katılıyor.

Rüzgarın etkisiyle sürekli büyüyen yangının köylerdeki yerleşim yerlerini de tehdit etmeye başladığı belirtiliyor.

CHP KASTAMONU MİLLETVEKİLİ: MÜDAHALE YETERSİZ

CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı yangına ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, müdahalenin yetersiz kaldığını aktardı. Baltacı şu ifadeleri kullandı:

“Araç ilçemize bağlı Tavşanlı ve Çavuş Köyü sınırları içerisinde başlayan orman yangını giderek büyümektedir. Bölgede yaşayan vatandaşlarımızla yaptığımız görüşmelerde; itfaiye ekiplerimizin yangının köylerimize sıçramaması için köy çevrelerinde önlem aldığını ancak arazinin ormanlık ve engebeli olmasından kaynaklı yangına müdahalenin yetersiz kaldığı bilgisi verilmiştir. Yangının daha da büyümemesi için acilen takviye güçlerin bölgeye yönlendirilmesi gerekmektedir.”

VALİLİK: HAVADAN MÜDAHALE YAPILMIYOR

Kastamonu Valiliğince yapılan açıklamada, yangının can ve mal kaybına yol açmadığı ve yerleşim yerlerini tehdit etmediği öne sürülürken, havanın kararmasıyla birlikte yangına hava araçları ile müdahale edilmediği belirtildi.  Açıklamada “24 Ağustos 2018 Cuma günü saat:16:00 sularında ilimiz Araç ilçesi Tavşanlı Köyünde orman yangını meydana gelmiştir. Yangın nedeniyle yerleşim yerlerine her hangi bir tehdit bulunmamaktadır. Bazı basın yayın organlarında çıkan 3 köyün boşaltıldığı haberi gerçeği yansıtmamaktadır. Yangın nedeniyle herhangi bir can ve mal kaybı meydana gelmemiştir. İlimiz ve ilçelerimiz imkanları ile birlikte civar il ve ilçelerin söndürme faaliyetlerinden faydalanılmış, ayrıca hava araçları ile yapılan müdahaleye havanın kararması nedeni ile devam edilmememiştir. Şu an itibari ile söndürme çalışmaları devam etmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” ifadeleri kullanıldı.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

Öte yandan yangına ilişkin İçişleri Bakanlığı Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi’nden akşam saatlerinde yapılan açıklamada, “Kastamonu Araç ilçesi Tavşanlı köyü sınırına yakın alanda başlayan orman yangını 16.35’te yetkililere bildirilmiş olup yangına hemen müdahale edilmiştir. Bölgeye orman itfaiyesi, Kastamonu Merkez itfaiyesi, Taşköprü, Daday, İhsangazi İlçe itfaiyeleri, DSİ 23. Bölge, Karayolları 15. Bölge, İl Özel İdaresi iş makineleri, Çankırı Bayramören, Kurşunlu, Ilgaz ilçeleri itfaiye araçları sevk edilmiştir. Ayrıca yangına, 2 yangın söndürme helikopteri müdahale etmektedir” denildi.

Açıklamada, “Yangın geniş alanda etkili olup, kontrol altına alma çalışmalarına tüm ekiplerce devam edilmektedir. Yerleşim yerlerine dönük bu aşamada bir tehdit olmadığı değerlendirilmekte olup olay bu yönüyle Kastamonu Valiliğimiz ve AFAD tarafından yakınen takip edilmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” ifadelerine yer verildi.