RÖPORTAJ | GÜLSAN'da direniş sürüyor: Patron polisle tehdide başladı
İstanbul Beylikdüzü'nde patronun "kapattık" demesiyle 200'den fazla işçinin sokağa atıldığı GÜLSAN Fabrikası'nda işyerinin önünden ayrılmayan işçiler Manifesto'ya konuştu. Gerekirse makinelerin satılmasını isteyen işçiler, "24 saat nöbet tutuyoruz, buradan ayrılmıyoruz, haklarımızı alana kadar da ayrılmayacağız." dedi.
İstanbul Beylikdüzü’nde patronun “ekonomik kriz” gerekçesiyle “hakkınızı helal edin, iflas ettik.” deyip çalışmayı durdurduğu ve 200’den fazla işçiyi sokağa attığı GÜLSAN Fabrikası’nda işçilerin direnişi gece gündüz dinlemeden devam ediyor.
Ne iflas ne de konkordato ilanı verilmeyen fabrikada tazminatlarını ve içerde kalan maaşlarını vermeyen patron, işçilerin verdiği bilgiye göre işi pişkinliğe de vurup “Gidin maaşlarınızı konuştuğunuz gazeteciler versin.” dedi.
Haklarını almadan fabrika önünden ayrılmayacaklarını ve fabrikadaki makineler ile malları patrona teslim etmeyeceklerini belirten işçilerden biri “Biz insanca çalışıp kazandığımız paramızı istiyoruz, vermezlerse anladıkları dilden konuşuruz.” derken, patronun ise hem ücretleri ödemeyip hem de “Nankörsünüz, sizi buradan süreceğim.” yanıtını verdiğini belirtti.
İşçiler, patronun her türlü caydırma yöntemini deneyip polisle tehdit etmeye de başladığını anlattı.
“YENİ KÖLELER Mİ YARATALIM?”
Manifesto‘ya konuşan bir başka işçi ise yaşadıklarını şöyle anlattı:
“İçerde bulunan tazminatlarımız, 2 aylık maaşımız, 2 aylık mesai ücretlerimiz, izin paralarımız… Bu haklarımızı savunmak için buradayız. 24 saat nöbet tutuyoruz, buradan ayrılmıyoruz, haklarımızı alana kadar da ayrılmayacağız.”
Bir diğer kadın işçi ise “Çocuk bakıyoruz biz, patronların ne istediğini anlamıyoruz. Çocuklarımızı okutamayalım da onlara yeni köleler mi yaratalım?” diye sordu.
“MAKİNELERİ SATIN”
Çalışma koşullarının bozukluğunu anlatan işçiler, istirahat raporu aldıkları zaman bir günlük rapor için iki günlük maaşlarının kesildiğini, yemeklerin yenilebilecek durumda olmadığını, maaşlarının sürekli eksik yattığını ve tam maaşı zor aldıklarını ifade etti.
Gerekirse makinelerin satılmasını ama ne olursa olsun haklarının verilmesini istediklerini belirten işçiler, hakları ödenmedikçe fabrikada gece gündüz nöbet tutacaklarını, patrona makineleri teslim etmeyeceklerini tekrar etti.