Reklam

SERBEST KÜRSÜ | Kapitalizm sanata geçit vermiyor!

Reklam

Zeynep Kösedağ

Sanat, bireyin kendini, dünyayı, isyanını, haykırışını kendine has bir tutum ifade etmesidir. Doğalında özgür ve kısıtlamalardan arınmış bir ortamda çalışılmasını gerektirir. Ancak gel gelelim ki iş birlikçi bünyeler bu tür ortamların gelişmesine izin vermiyor.

Kapitalizm sanata ket vuruyor, sanatı aşağılıyor, sanatçıyı ve sanatı bir meta haline getiriyor. Sanatı da sanatçıyı da sömürüyor.

Sanatçının asıl görevi topluma ulaşmaktır ama kapitalizm sanatın görevini sadece para kazanmak olarak belirliyor. Kapitalizm sanatı zorunlu olarak ticarete dönüştürüyor! Sanat, para kazanmak için yaptığın bir uğraş mı yoksa kendini ifade etme biçimi mi? Bu soruyla birlikte sanat hedefinden sapmış ve tek problemi para olan bir yapı haline geliyor.

Sanat halkın gerçeklerini yansıtmak için var olur. Sermaye sahiplerinin ceplerindeki parayı ikiye katlamak için değil!

Kapitalizm sanatın gelişmesine de sanatçının özgürleşmesine de izin vermiyor. Bunun en basit örneği geçtiğimiz haftalarda gündemimizde olan Mimar Sinan Üniversitesi Konservatuvar bölümü üzerinden yaşananlar. Ülkemizin en gözde sanat yuvalarından biri olan Mimar Sinan Üniversitesi’nin Konservatuar binası tahliye edilmek istendi. Üniversiteye olan müdahaleler kapitalizmin sanata olan bakışını kanıtlıyor. Keza Devlet Opera ve Balesi ile Devlet Tiyatrolarının Cumhurbaşkanlığına bağlanması gibi. Sanatı kısıtlayan hamlelerin örnekleridir bunlar.  Devlet Tiyatrolarının Cumhurbaşkanlığına başlanması demek zaten kısıtlanmakta olan oyun içeriklerinin artık tamamen özgürlükten uzak bir sansüre uğraması demektir. Bu düzenlemeden önce de halkın sesini yükseltmekle tanınmış bir yapı olmasa da toplumculuğun sesini artık duymacağımız anlamına gelmektedir.

Birçok genç sanatçı yeterli parayı sahip olmadığı için sanatını icra edemiyor, halka ulaşamıyor. İşte kapitalizm bunu yapıyor. Kişilerin benliğini, sanatçının kimliğini çürütüyor. Hiçbir sanatçı bu koşullarda yaşamak, sanatı yaşatmak zorunda değil!

Sanat, halka ulaşmada belki de en etkili en vurucu araç. Kapitalizm bu etkileyiciliği güçlü bir şekilde kullanılmasını istemiyor. Halkın durumunu, koşullarını gün yüzüne sermeye izin vermiyor, sanatı asıl hedefinden şaşırıyor, toplumdan uzaklaştırıyor.

Peki sanatçı ne yapmalı? Toplumdan uzaklaşmamalı, toplumsal sanat uğruna savaş vermelidir. Sanatın da sermaye diktatörlüğüne dönüşmemesi için mücadele etmelidir. Kapitalizme boyun eğmemelidir! Toplumdan kopmamalı, onların istediği gibi bireysellik ile yoğunlaşmamalı. Yoğunlaştıkça benliğini, özgünlüğünü hatta özgürlüğünü kaybeder, bu bataklığın içinde boğulur. Yoğunlaştıkça kendi kimliğini kendi yakan ateşe bir odun da kendi atar.

Sanatçı halka kulak vermeli, toplumun sesi olmalıdır. Sanatçının kaynağı da kıblesi de halktır! Halk olmalıdır!

Sanatçı, toplumla özdeşleştikçe özgürleşir. Emek ekseninden baktıkça var olacaktır, sanatını var edecektir. Toplumun sesini yükselttikçe toplumun sesi oldukça bu savaşı kazanacaktır.

Reklam

Önceki Haberler

Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere görevden uzaklaştırıldı

İçişleri Bakanlığı, Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere'nin görevden uzaklaştırıldığını duyurdu. 5 Temmuz Cumartesi gözaltına alınan…

10 Temmuz 2025 17:17

Fahrettin Altun görevi devretti

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nda devir teslim töreni yapıldı. Görevi Burhanettin Duran'a teslim eden Fahrettin Altun, "Aileme,…

10 Temmuz 2025 16:07

Eskişehir Barosu’ndan kuran kursunda dayağa suç duyurusu

Eskişehir’deki bir Kuran kursunda çocuklara demir sopayla dayak atıldığı iddiaları üzerine Eskişehir Barosu suç duyurusunda…

10 Temmuz 2025 15:35

MSB’den 12 askerin hayatını kaybetmesiyle ilgili yeni açıklama: Köpekle keşif yapıldı, olumsuzluk tespit edilemedi

MSB, Irak'ın kuzeyindeki bir mağarada metan gazından zehirlenerek hayatını kaybeden 12 askerin durumuna ilişkin açıklama…

10 Temmuz 2025 14:54

Yargıçlar Sendikası davası ertelendi

Ankara Valiliği'nin Yargıçlar Sendikası'na açtığı dava 20 Kasım'a ertelendi.

10 Temmuz 2025 14:28

İmamoğlu hakkındaki “diploma” davası: 27 kişinin dosyası ayrılmış!

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, "yatay geçişlerinin usulsüz olduğu" gerekçesiyle diplomaları iptal edilen 28 kişi hakkında yürütülen…

10 Temmuz 2025 14:17
Reklam