Reklam
Kategoriler: İç Açı

Türkiye, İngiltere’den üç ayda tam 27 bin 34 ton plastik çöp aldı

Reklam

Türkiye, İngiltere’den en çok plastik çöp ithal eden ülkeler arasına girdi. Atık toplayıcıları ise “ithalatlar nedeniyle kazancımız düştü, topladığımız çöpün değerini düşürüyorlar” görüşünde.

İngiliz Guardian gazetesinin verdiği habere göre, Türkiye, İngiltere’den plastik atık ithalatını artırdı. 2018’in ilk 3 ayında İngiltere, Türkiye’ye gemiyle 27 bin 34 ton plastik çöp gönderdi.

Malezya ve Vietnam’ın İngiltere’den plastik çöp ithalatına sınırlama getirmesinin ardından Türkiye İngiltere’den en çok plastik çöp ithal eden ülkeler arasına girdi. Çöp ithalatı bir yandan çevreye zarar vereceği gerekçesiyle uzmanları endişelendiriyor, diğer yandansa çöp toplayıcıları bu durumun gelirlerini azalttığını söylüyor.

Sokak Atık Toplayıcıları Derneği Başkanı Recep Karaman, konuya ilişkin “Yıllık ortaya çıkan 6 milyon ton plastik çöpün 3,5 milyonunu biz topluyoruz. Ancak ithalatlar nedeniyle kazancımız düştü, topladığımız çöpün değerini düşürüyorlar.” görüşünü paylaştı.

İngiltere Çevre Ajansı’nın verilerine göre, 2018’in ilk 3 ayında İngiltere Türkiye’ye gemiyle 27 bin 34 ton plastik çöp gönderdi. Geçen yılın aynı döneminde bu miktarın 12 bin 22 ton olduğu açıklandı.

Ekim ayında, Türkiye’nin Polonya’yı geçerek, İngiltere’den en çok plastik çöp alan ikinci ülke konumuna yükselmesinin beklendiği de bildirildi.

İngiltere’deki şirketlerin geri dönüşüm dışında yurt dışına çöp ihraç etmeleri yasak. Ancak İngiltere Çevre Ajansı’nın bu çöplerin geri dönüşümle yeniden dolaşıma sokulup sokulmadığını ve nehir ile denizlere sızmasının engellenip engellenmediğini henüz denetlemediği belirtiliyor.

Gazete, “Türkiye’nin geri dönüşüm sicili çevre gözlemcilerini ikna edecek cinsten değil” yorumunu da okuyucularıyla paylaştı.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) 2015 yılında dair verilerinde, Türkiye’nin çöpünün sadece yüzde 1’ini geri dönüşüme yolladığı, gerisini ise katı atık sahasına gönderdiği açıklandı. Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Türkiye plastik atıkları geri dönüştürme konusunda en başarısız ilk 20 ülke arasında.

Çöpleri toplamakla yükümlü belediyeler, 2016’da 31 milyon ton çöp topladılar. Türkiye İstatistik Kurumu’na göre ise bu çöplerin yalnızca yüzde 9,8’i geri dönüşüme gönderildi.

Reklam

Önceki Haberler

Yurtsever gazetesinin 8. sayısı çıktı: İşte 22 yıllık AKP iktidarı!

Aylık olarak yayımlanan Yurtsever gazetesinin 8. sayısı "İşte 22 yıllık AKP iktidarı" manşetiyle ve 1…

15 Mayıs 2024 09:27

ÖZEL HABER | Yandaşlara kaynak tasarruf tanımıyor: MEB eğitimleri özel otellerde!

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sürekli yapılan hizmet içi eğitimler, bugüne kadar Öğretmen Evleri’nde ve Hizmet…

15 Mayıs 2024 09:00

GÖRÜŞ | Av. Doğan Erkan: AKP yeni anayasa yapabilir mi?

AKP’nin iktidar öncesi ve ilk iktidarı dönemi siyasal/ideolojik programının asıl kaynağını göremeyen kesimler bir tarafa…

15 Mayıs 2024 08:00

RÖPORTAJ | Üniversite ve liseli gençlik iddialı: Çaresiz olmadığımızı göstermek için bir araya geliyoruz

"Laiklik başlığı gençlik adına en kritik başlıklardan biri. Çünkü laikliğin hedef alınmasının temel sebeplerinden birisi…

15 Mayıs 2024 07:25

Yeni Ülke dergisinin 29. sayısı “Devlet ve İktidar” dosya konusu ile çıktı

İki aylık fikir dergisi Yeni Ülke'nin 29. sayısı yayımlandı.

14 Mayıs 2024 22:36
Reklam