AYM'den şiddet gören kadınlarla ilgili emsal karar
Eşi tarafından tehdit, darp ve bıçaklı saldırıya uğrayan öğretmenin can güvenliği olmadığı gerekçesiyle "işyerinin değiştirilmesi" talebi hem bakanlık hem de yerel mahkemelerce reddedildi. Öğretmen K.Ş’nin AYM’ye taşıdığı davadan 3 yıl sonra “kişinin maddi ve manevi varlığını koruma hakkının ihlali” kararı çıktı. Yargılama yeniden yapılacak, öğretmene 10 bin TL tazminat ödenecek.
İzmir’de kocası tarafından tehdit edilen, dövülen ve bıçaklanan öğretmen K.Ş.’nin can güvenliği olmadığı gerekçesiyle görev yerinin değiştirilmesi talebi önce Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından sonra da yerel mahkemeler tarafından reddedildi. Bunun üzerine K.Ş., 2016 yılında Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuru yaptı. AYM 3 yıl sonra verdiği kararda öğretmen K. Ş.’yi haklı buldu ve “kişinin maddi ve manevi varlığını koruma hakkının ihlal edildiğine” hükmetti. İhlalin kaldırılması için yeniden yargılama ve K.Ş.’ye 10 bin TL tazminat ödenmesine karar verildi.
Duvar’ın haberine göre; İzmir’de yaşayan sınıf öğretmeni K.Ş. aynı ilçede bir kamu kurumunda çalışan memur eşiyle 2010 yılında yaptığı evliliğini, şiddet nedeniyle 2016 yılında bitirmek istedi ve İzmir 2’nci Aile Mahkemesi’ne başvurdu ve koruma tedbiri talep etti.
K.Ş.’nin başvurusu üzerine mahkeme koruma talebinin kabulüne karar verirken bu karar aile mahkemelerince birkaç kez uzatıldı. Mahkeme, 2016 Nisan ayında K.Ş.’nin ve 4 yaşındaki kızının kimlik bilgileri ve adreslerinin gizlenmesine karar verdi. Öğretmen K.Ş., boşanma aşamasında olduğu eşi tarafından 13 Aralık 2015 tarihinde bıçaklandı. Bunun üzerine çift, 21 Mart 2016 tarihinde boşandı.
İŞYERİ DEĞİŞİKLİĞİNE RET
K.Ş. bu süreçte, çalıştığı şehirdeki il milli eğitim müdürlüğüne başvurarak can güvenliği olmadığını gerekçe göstererek görev yerinin değiştirilmesini talep etti. İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ş.K’nın başvurusunu “koruyucu tedbir kararı” olmadığı gerekçesiyle reddetti.
K.Ş., bu kez işyerinin değiştirilmesine karar verilmesi talebiyle İzmir 7’nci Aile Mahkemesi’ne başvurdu. K.Ş. dilekçesinde; boşanma davası açtığını, eşinin kendisini darp ettiğini, ölümle tehdit ettiğini, evinden eşyasını almaya gittiği sırada da bıçaklayarak yaraladığını belirtti. K.Ş. çalıştığı okula gitmek için kullandığı güzergâhı eski eşinin de kullandığını, yaşantısını sürdürmek için ihtiyaç duyduğu yerlerin eşinin çalıştığı yere çok yakın olduğunu bu sebeple de can güvenliğinden endişe duyduğunu anlattı.
İzmir 7’nci Aile Mahkemesi bu talebi reddetti. İzmir 8’inci Aile Mahkemesi’ne başvuran K.Ş.’nin itirazı yine reddedildi. Eski eşin kendisini öldürmekle tehdit etmesi ve darp suçlarından cezalandırıldığına dair mahkeme kararlarını sunmasına rağmen öğretmen K.Ş.’nin tayin talebi kabul görmedi.
10 BİN LİRA TAZMİNAT ÖDENECEK
Yerel mahkemelerinin işyeri değiştirme talebini reddetmesini eleştiren Anayasa Mahkemesi, “İhlalin mahkeme kararlarından kaynaklandığı anlaşılmaktadır” dedi ve yerel mahkemeleri hatalı buldu. AYM, ihlal olduğuna kanaat getirerek ihlalin ortadan kaldırılması ve yeniden yargılama yapılması için davayı yerel mahkemeye ve Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderdi.
AYM ayrıca, “Kişinin maddi ve manevi varlığını koruma hakkının ihlal edildiğine” hükmederek 10 bin TL tazminat ödenmesine de karar verdi.