İstanbul’un Beykoz ilçesi Çavuşbaşı mevkiinde bulunan Beykoz Anadolu Lisesi’nde bugün yaşananlar, eğitimde piyasacı dönüşümün yol açtığı vahim durumu bir kez daha gösterdi.
Edinilen bilgiye okul, 2004 yılında dönemin müdürü Osman Bey tarafından bir tekstil şirketine kiraya verildi. 8,5 ay okul binasında faaliyet gösteren şirket, daha sonra MEB’in mahkeme yoluyla aldırdığı karar uyarınca okulu boşalttı. Ancak şirket bunun üzerine temyize gitti, mahkeme de şirketi haklı buldu. Kararla birlikte bugün İcra Dairesi çalışanları ile 600 öğrencili Beykoz Anadolu Lisesi’ne gelerek icra işlemi başlatıldı. Okulda öğrenim gören Yaz Okulu öğrencileri de bahçenin dışına çıkarıldı.
CHP’li eski milletvekili Barış Yarkadaş, okulun bodrum katını tekstil atölyesine 5 yıllığına kiralayan Osman Bey’in, şu anda bir İmam Hatip lisesinde müdürlük yaptığını söyledi.
Yarkadaş, yaşanan süreci şöyle anlattı;
1- Tam Aziz Nesinlik bir hikaye daha… Beykoz Çavuşbaşı’nda bulunan Anadolu Lisesi’nin zemin ve bodrum katı, 2004 yılında Okul Müdürü Osman Bey tarafından, bir tekstil atölyesine 5 yıllığına kiralanır. Şirket, okulun iki katında 8.5 ay faaliyet yürütür ve üretim yapar.
2- Ancak 8.5 ay sonra İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, kiracı firmaya ve okula bir ihtarname yollayarak ilgili alanların “okul birleştirmesi yapılacağı” gerekçesiyle boşaltılmasını ister. Konu yargıya taşınır. Yerel mahkeme, tekstil firmasına kiralanan alanı boşalttırır.
3- Kiracı firma Butik Konfeksiyon bunun üzerine temyize gider. Üst mahkeme, kiracıyı haklı bulur ve kiracının 8.5 milyon TL zarara uğradığını tespit eder. Okulun alt katını kiralayan Butik Konfeksiyon, hem zararın temini hem de eski yerine taşınmak için Milli Eğitim Bak. başvurur.
4- MEB, “Biz böyle bir parayı ödeyemeyiz, sorununuzu okul yönetimiyle çözün” deyince, firmanın sahibi tekrar mahkemeye giderek işlemleri başlatır. Ve az önce… Kiracı firma, saat 13.00’te İcra Dairesi çalışanları ile 600 öğrencili Beykoz Anadolu Lisesi’ne gelerek icra başlattı.
5- Okulda öğrenim gören Yaz Okulu öğrencileri de bahçenin dışına çıkarıldı. İcra Dairesi, tespitlerin ardından alt katların boşaltılmasına ilişkin kararı okul yönetimine tebliğ etti. Okul yönetimi bunu hemen yapmalarının mümkün olmadığını söyleyerek kiracı firmadan süre istedi.
6- Araya giren kişiler sayesinde, kiracı firma, okulun alt katının eski haline getirilmesi ve kendilerine teslim edilmesi için 6 gün süre tanıdı. Firma, iş kaybı olduğu gerekçesiyle günlük 6 bin TL de zarar temini talep etti. Okul yönetimi bu talebi de kabul etmek zorunda kaldı.
7- Saat 13.45 itibariyle, icra işlemi bitti. Okul yönetimi okulun alt katını tekstil atölyesine çevirmek için çalışmalara başladı. Okulu kiraya veren Osman Bey, şu an bir İmam Hatip’te müdür…Okulları ticarethane gibi gören AKP’nin bürokratı olarak hiçbir şey yokmuş gibi görevde”
Yenidoğan davası, duruşmanın altıncı gününde devam ediyor. Örgüt lideri olmakla suçlanan Dr. Fırat Sarı savunma…
NNA’daki habere göre “Kurtarma ekipleri, düşman savaş uçaklarının bir konut binasını hedef aldığı ve çok…
Türkiye Komünist Hareketi Tunceli İl Örgütü ,Tunceli ve Ovacık belediyelerine kayyum atanması üzerine bir açıklama…
İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Tunceli Belediye Başkanı Cevdet Konak ve Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül…
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın nükleer olmayan hipersonik ekipmanlarla donatılmış bir balistik füzeyi fırlatarak, Batı'ya…
Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jean-Pierre yaptığı açıklamada ne ABD'nin ne de Ukrayna'nın bölgedeki gerilimi arttırmada…