Reklam
Kategoriler: Dış Açı

BM: “‘Barış için Akademisyenler’in yargılanması endişe verici”

Reklam

Birleşmiş Milletler (BM) özel raportörleri, “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı barış bildirisine imza atan “Barış için Akademisyenlere” yönelik hapis cezalarından dolayı kaygılarını Türkiye’ye açık bir mektupla sundu. Özel raportörler, bildiriye imza atan akademisyenlere yönelik cezalar hakkında Türkiye’den detaylı bilgi talebinde bulundu.

BM düşünce ve ifade özgürlüğü hakkının korunması ve geliştirilmesine yönelik özel raportör; barışçıl toplanma ve örgütlenme özgürlüğü hakkı özel raportörü ve insan hakları savunucuların durumu konusunda özel raportörler, Türkiye’ye “Barış İçin Akademisyenler” bildirisi imzacısı akademisyenlere yönelik hazırladığı raporu yayımladı.

Raportörler, hapis cezası verilen insan hakları savunucusu ve akademisyen Şebnem Korur Fincancı ve İnsan Hakları Derneği kurucularından ve akademisyen Gençay Gürsoy ve yargılanan diğer “Barış için Akademisyenler”in durumunun yarattığı “ciddi endişelerini” paylaştı.

“AKADEMİSYENLER İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMELERİNE AYKIRI ŞEKİLDE YARGILANIYOR” İDDİASI

Özel Raportörler David Kaye, Clement Nyaletsossi Voule ve Michel Forst, Türkiye’den söz konusu yargılamalarla ilgili şu taleplerde bulundu:

  • Akademisyenlerin insan hakları sözleşmelerine aykırı şekilde yargılanması iddiaları hakkında bilgi ve yorum;
  • Barış için akademisyenlerin yargılanmasının uluslararası insan hakları standartlarıyla nasıl bağdaştığına dair Türk tarafının görüşü;,
  • Türkiye’nin ulusal güvenlik mevzuatının uluslararası insan hakları standartlarına uygunluğunu sağlamak için ne gibi önlemler aldığı konusunda görüş;
  • Bir barış bildirisi imzalayanların kavuşturmaya tabi tutulması ve mahkum edilmesinin Türk hükümetinin barışçıl toplanma ve ifade özgürlüğü haklarının meşru şekilde uygulanmasına saygı duyma ve bu hakları koruma yükümlülüğüyle nasıl bağdaştığına dair detaylı görüş;
  • Türkiye’de insan Hakları savunucusu ve gazetecilerin barışçıl ve meşru çalışmalarını herhangi fiziksel ve adli tacize maruz kalmadan yürütmelerini garanti almak için ne gibi adımlar attığı hakkında görüş;

Raportörler bu beş talebi ilettikleri Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve hükümetten gelecek yanıtın 60 gün içinde kamuoyu ile paylaşılacağını duyurdu.

Bu haber en son değiştirildi 4 Mayıs 2019 17:59 17:59

Reklam

Önceki Haberler

Boykot çağrısı yaptığı için işten atılan Eruslu işçisi haklarını alacak

Boykot çağırısı nedeniyle tazminatsız şekilde işten atılan Eruslu işçisi Cüneyt Tişkaya, fabrika yönetimiyle yaptığı görüşme…

9 Nisan 2025 18:31

Laiklik Meclisi’nden 168 kapsamlı başlıkta dikkat çeken laiklik ihlalleri raporu

Laiklik Meclisi tarafından hazırlanan Laiklik İhlalleri Mart 2025 raporu, 168 kapsamlı başlıkta karşı devrim sürecinin…

9 Nisan 2025 18:26

Mahir Polat hakkında ev hapsi kararı

Cezaevinde tutuklu bulunan ve ciddi sağlık sorunları yaşayan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat hakkında…

9 Nisan 2025 18:01

AKP’nin istibdat rejimine direnen gençlerin ailelerine tehdit: Çocuğunuz okuldan atılabilir

Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasını protesto eden öğrencilerin aileleri polis veya KYK yetkililerince aranıyor. Aileler, çocuklarının 'yurttan…

9 Nisan 2025 17:32

Kızılay eski başkanının kızı yine kaza yapmış

Önceki Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın kızı Fatma Zehra Kınık Demir'in kullandığı ve 17 yaşındaki Batın…

9 Nisan 2025 17:20

BMGK, İsrail’in Suriye’ye yönelik saldırılarını görüşmek için acil oturumla toplanacak

BMGK, İsrail'in Suriye'deki işgalini derinleştirmesini ve son saldırılarını görüşmek için yarın acil oturumda toplanacak.

9 Nisan 2025 17:09
Reklam